Čitaj mi!

Nasin „Vojadžer“ uhvatio „brujanje“ izvan Sunčevog sistema

Veteran među svemirskim letelicama i čovekovom rukom napravljen objekat koji se najviše udaljio od nas, čuveni „Vojadžer 1“ u prostoru izvan Sunčevog sistema uočio je i snimio zvuke. Uzrok niskofrekventnog brujanja za sada nije poznat, ali se pretpostavlja da potiče od plazme ili međuzvezdanih gasova.

„Vojadžer 1“ je objekat koji je čovek stvorio a najviše se udaljio od nas. Jedan je od dva svemirska broda koja su lansirana pre ček 44 godine i sada se nalazi van Sunčevog sistema.

Instrumenti na svemirskom brodu, koji pokušavaju da analiziraju međuzvezdani prostor kojim se kreće, uhvatili su zvuk, prenosi Indipendent.

Po svemu sudeći, u pitanju je buka koja dolazi iz prostora izvan granica našeg susedstva. Izgleda da zujanje emituju međuzvezdani gasovi ili talasi plazme koji se nalaze u uglavnom praznom prostoru između zvezda.

„Veoma je slab i monoton, jer se nalazi u uskom frekvencijskom opsegu“, rekla je Stella Koh Oker, doktorand u oblasti astronomije na Kornelu, koja je uočila konstantan zvuk.

Nalazi sugerišu da se sa međuzvezdanim gasom događa mnogo više nego što su naučnici ranije mislili. Naučnici nisu sigurni koja aktivnost bi mogla da bude uzrok ove buke, ali pretpostavljaju da je to možda rezultat „termički izazvanih oscilacija u plazmi“.

Istraživači se nadaju da će analizom ovog zvuka doći do zaključaka o tome kako međuzvezdani prostor „komunicira“ sa granicom Sunčevog sistema i kako tu granicu – poznatu kao heliopauza – oblikuje šire međuzvezdano okruženje.

Kada je svemirska letelica „Vojadžer 1“ izašla u prostor iza heliopauze, uhvatila je zvuke komešanja gasa koji se nalazi u međuzvezdanom prostoru, a izazvalo ga je naše Sunce. Međutim, iza tog komešanja čulo se neprekidno brujanje.

„Zvuk koji emituje međuzvezdani medijum je poput tihe ili nežne kiše. U slučaju silovitih eksplozija u sunčevoj atmosferi čuje se nešto poput munja i grmljavine tokom oluje nako čega se sve opet smiri i vrati na blagu kišu“, objasnio je profesor astronomije Džejms Kords.

Iako je „Vojadžer 1“ sada nazamislivo udaljen od nas – čak 22 i po milijarde kilometara od Zemlje i ne prestaje da se udaljava – može da nam pošalje informacije. To je ograničena količina podataka i istraživači primaju od letelice oko 160 bitova svake sekunde, što je mnogo manje od 21 kilobita koje bi mogao da isporuči kada je krenuo na put.

Očekuje se da će „Vojadžer“ nastaviti da analizira međuzvezdani medijum narednih nekoliko godina, a istraživači se nadaju da će im neki od podataka omogućiti da nastave da prate gustinu prostora izvan našeg Sunčevog sistema.

U radu objavljenom u časopisu Nature Astronomy istraživači takođe sugerišu da bi buduće zvezdane misije mogle dati dodatne detalje o tom brujanju plazme.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 12. maj 2021, 20:31) - Milun co jbasic, anonymous [neregistrovani]

Svedok slanja ojadzers

Jako dobro se se am svih detalja kada je Vojadzer 1a kasnije I Vojadzer 2.Poneli su sa so om mnogo podayaka, muzike.,grafikona,skicu naseg suncevog system sa orjentirom polozaja u Galaksiji... Pre toga su obisli nekoliko planeta spoljne Dela Suncevog system, poslali sa njih podatke, a zatim iskoristiti njihov gravitacije I katapultirani se prema I izlazi Kujperu a xati Ortu... Hvala na stal I'm informacija, od signala Koji su veoma slabi sa to like udaljenosti Ali zato su prijem.nici izuzetna snage I van atmosfere Zemlje... Pozdr...

(sreda, 12. maj 2021, 16:47) - Vuja [neregistrovani]

Hm

Svaka vam čast na komentarima. Da li je plazma slana ili slatka, corona party u svemiru, kako može 45 god bez odrzavanja da radi, kako NASA mora da opravda novac i sl... Fascinantni su mi komentari zaista.
Moze satelit bez odrzavanja u svemiru da radi i hiljadu godina jer nema oksidacije.. Nije on na Zemlji već u svemiru.. Radi na solarni i gravitacioni pogon. Molim ljude da ne komentarišu nešto u šta nisu ni najmanje upućeni jer je ovo veoma veliko dostignuće naučnika koje zaista može pomoći u našem boljem shvatanju medjuzvezdanog prostora, sta se dešava u njemu, od čega je satkan itd...
Odličan tekst, pohvale za redakciju.

(sreda, 12. maj 2021, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

Dal je

Dal je Voyager samo NASIN ili su se tu udruzile sve zemlje sveta!?

(utorak, 11. maj 2021, 23:50) - Metalurg [neregistrovani]

Može može

Svakako može kad se stvarno hoće. Imaš stare frižidere po 50 godina imaju i rade bez problema (imam jedan takav).
Druga je stvar što zbog profita danas sve radi ograničeno od 2-3 godine. Čak i metal se lije sa greškom da rikne što pre.

(utorak, 11. maj 2021, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

.

Pre 45 godina su se pravile stvari koke traju i dan danas, dok ove savremene traju do isteka garancije. Ljudi nisu ni svesni koliko je napredovala tehnologija, a svakodnevno koriste internet.

(utorak, 11. maj 2021, 21:42) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

Kad Srbin ne razume,

baca na sumnju i loš humor!

(utorak, 11. maj 2021, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

Како су неозбиљни овакви "научни" прилози?

Брујање на 22 милијрде километара од Земље или најобичнија сметња у преносу информација? Ах да, заборавих, плазма је у питању... Како да не!

(utorak, 11. maj 2021, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

Zanimljivo

Ovaj sajt nam je retka prilika da saznamo nešto iz sveta nauke. Ipak, nekima od čitalaca su ovakvi zanimljivi tekstovi kao Roršahov test...

(utorak, 11. maj 2021, 18:08) - Dragutin [neregistrovani]

Anjštajni

Čemu NASA? Čemu istraživanje svemira??
Vidite komentare. Mi sve znamo. Ne treba nam NASA.

(utorak, 11. maj 2021, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

?

Etar, duh sveti, ne treba da se objašnjava... Nadam se da će jednom neko platiti za objavljivanje ovakvih "komentara".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">