Čitaj mi!

Raketa studenata Mašinskog fakulteta u finalu međunarodnog takmičenja

Raketu nazvanu „Aurora 3“ svojim rukama su napravili studenti tima „Beoavia“ sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. Oni su sa njom učestvovali na Međunarodnom takmičenju studenata u oblasti vazduhoplovstva koje je organizovao „Erbas“ i plasirali se u finale takmičenja "Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022".

Posle prve faze takmičenja koju su uspešno završili, tim studenata Mašinskog fakulteta „Beoavia“ sada očekuje finale koje će se održati u Španiji.

Na takmičenju je bilo preko 25 ekipa, među kojima je dosta onih koje dolaze iz razvijenijih zemalja nego što je naša, napominje gost Jutarnjeg programa, Petar Marčetić, koordinator projekta rakete-jedrilice „Aurora 3“.

„Sam zadatak na takmičenju je da se smanji efekat slošinga, odnosno efekat bućkanja. Takođe, pogon koji se koristi za pokretanje ove rakete je kombinacija vode i vazduha“, objašnjava Anja Kurilić, članica tima.

Ono što je naš tim istaklo u odnosu na konkurenciju je to što su eksperimentalno demonstrirali svoje proračune, dodaje Anja.

U timu je učestvovalo preko 20 devojaka sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu i sa Vojne akademije. Anjin zadatak je bio aerodinamički proračun, odnosno krila letelice koja joj omogućavaju što dalji domet i stabilnost.

„Ocenjuje se dosta aspekata same letelice. Brzina i domet su finalni parametri, ali se ocenjuje i izveštaj u kome mora da se navede postupak kako smo došli do te konfiguracije i tehničkih rešenja. Ocenjuju se i sama tehnička rešenja, kao i njihova potrvrda“, naglašava Petar Marčetić.

Tim „Beoavia“ ne radi samo na projektu „Aurora“, već na još dva projekta. Jedan je letelica „Feniks“ koju spremaju za „Er-kargo čelendž koji ih očekuje početkom jula u Minhenu. Prave i letelicu „Kos“ za takmičenje „Nju flajing kompetišn“ u Hamburgu, krajem septembra.

„Najveći rivali su nam bili timovi iz Italije i Španije, ali sama činjenica da smo uspeli da se plasiramo u finale za nas je najveći uspeh i to što smo pobedili prošlogodišnje pobednike iz Portugalije. To smatramo našim najvećim postignućem ove godine“, ističe Marčetić.

„Prethodne godine smo osvojili treće mesto, godinu pre toga, četvrto, a ove godine, nadamo se barem drugom mestu, ako ne i prvom“, dodaje Anja Kurilić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 25. jun 2022, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

Maš.ing

Šta lupetaš ti ? O kakvom sahranjivanju pričaš. Na koji način je bilo ko od njih mogao da sahrani mašinstvo?Ovo dolazi od maš.inžinjera, a ti, koji verovatno ni prošao pored mašinskog fakulteta nisi, ajde vrati se na zadruge parove i sl. Komentariši "sevanje gaćica", "ovo još niste videli" i sl. fenomene, ovde si stvarno zalutao.

(subota, 25. jun 2022, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

3x Ura

Ako su učili kod profesora Milinovića i ako im je preneo bar deo svoje pasioniranosti, nije ni čudo.

(subota, 25. jun 2022, 12:12) - Dragan Uragan [neregistrovani]

Sve su to sjajna deca

I oni, i hiljade nas pre njih... ali šta posle???
Ceo mašinski sektor Srbije je sravljen sa zemljom... sagrađeni tržni centri i zgrade!

"Najuspešniji" mašinci Điki, Globus i Šule, musketari koji su satrli mašinske inženjere.