Čitaj mi!

Ilon Mask se pohvalio „Mekazilom“, džinovskim hvatačem raketa

Izvršni direktor „Spejs Eksa“ Ilon Mask pohvalio se na Tviteru robotičkim mehanizmom na lansirnoj rampi te kompanije u Teksasu, koji je projektovan da hvata rakete i svemirske letelice.

Raketa „super hevi“ je pogonska faza za modul „staršip“ – letelicu koja je osmišljena za misije leta na Mesec i Mars. Čitav lansirni sistem napravljen je da što jeftinije obavlja letove i prevoz posada i tereta.

Niži troškovi omogućeni su u velikoj meri time što svi elementi, i raketa i moduli, mogu više puta da se koriste, a u tome bi trebalo da pomogne veliki robotički mehanizam koji će ih hvatati prilikom sletanja.

Mask se na Tviteru pohvalio napretkom na gradnji džinovskog mehanizma, nazvanog „Mekazila“.

U avgustu prošle godine Mask je podelio animaciju koja pokazuje kako će tačno 134 metara visok toranj „viljuškama“ hvatati rakete koje sleću na Zemlju.

Planira se da mehanizam prvi put bude upotrebljen u martu ove godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 16. jan 2022, 19:14) - Секула [neregistrovani]

српски

Чему та несигурност у сопствени језик? Зашто пишете „супер хеви“, а не Супер тешка? Зар немамо у боксу супер тешке и супер лаке категорије? Чему робовање утиску стеченом читања и слушања о Масковим достигнућима. Просто је, говорите српски и поштујте наслеђену језичку праксу. А део те праксе је и израз свемирски брод. Како смо до јуче преводили starship Enterprise? У чему је проблем, што то није spaceship? Ох бого мој, тешко нама....

(četvrtak, 13. jan 2022, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

Ne valja ništa

Projekat Space Shuttle-ova je bio dobar. Ovo su igračke.

(četvrtak, 13. jan 2022, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je dobro

Ali još uvek se koristi tehnika iz 50-ih godina prošlog veka samo je bolje digitalizovana. Nadam se da će se pronaći nešto novo što ne radi na toliko potrošenog goriva i protiv prirode.

(utorak, 11. jan 2022, 16:46) - Bravo mask [neregistrovani]

bravo

Bravo Mask.