Čitaj mi!

Rebrendiranje veka, Fejsbuk planira promenu imena

„Fejsbuk“ planira veliko rebrendiranje, zbog čega će kompanija promeniti ime naredne nedelje, saznaje sajt "Verge".

Očekuje se da će osnivač i direktor Mark Zakerberg to zvanično objaviti naredne nedelje na godišnjoj konferenciji kompanije, 28. oktobra.

Poput „Gugla“ koji je promenio ime krovne kompanije u „Alfabet“, rebrendiranje će verovatno pozicionirati „Fejsbuk“ kao krovnu kompaniju sa brojnim aplikacijama u svom sklopu, poput Instagrama, Votsapa, Okulusa...

Britanski list Gardijan pokušao je da dobije potvrdu te informacije, ali je portparol „Fejsbuka“ rekao da ta kompanija „ne komentariše glasine ili spekulacije“.

Potencijalno rebrendiranje dolazi u vreme kada se „Fejsbuk“ nalazi pod velikim pritiskom zbog uzbunjivačice Frensis Haugen, koja je američkom Kongresu rekla da je ta kompanija „stavila astronomski profit ispred interesa ljudi“, da škodi deci i destabilizuje demokratske režime širom sveta.

Frensis Haugen je Volstrit žurnalu otkrila brojna interna dokumenta, poput istraživanja o tome da se kod 30 odsto tinejdžerki predstava o sopstvenom fizičkom izgledu pogoršala zbog Instagrama.

„Fejsbuk“ se zbog toga nagodio da plati 4,75 miliona dolara kazne i do 9,5 miliona dolara odštete onima koji ispunjavaju uslove.

Utvrđeno je da je kompanija diskriminisala američke radnike u korist stranaca i redovno odbijala da zapošljava domaće radnike.

Osim toga, „Fejsbuk“ je početkom meseca, posle uobičajenog održavanja, pretrpeo pad svojih servera zbog čega sve mreže u sklopu kompanije nisu radile šest sati.  

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. okt 2021, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Rebrend

Sto bi kod nas rekli, isti .... , drugo pakovanje.

(sreda, 20. okt 2021, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

14,25 miliona dolara

Neverovatno velika kazna za kompaniju koja zarađuje milijarde. Sada su svi verovatno veoma potreseni.