Čitaj mi!

Maksim Risanov na Kolarcu prestavlja obe strane umetničke ličnosti – violistu i dirigenta

Čuveni violista i dirigent Maksim Risanov nastupiće večeras sa Gudačima Svetog Đorđa, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Maksim Risanov sebe upoređuje s detektivom, jer detaljno analizira kompozicije u potrazi za najmanjim znakom koji daje rešenje za boju, ekspresiju i karakter muzike. To je neumorno i, naravno, uspešno tražio i na probi s Gudačima Svetog Đorđa. Kako sam priznaje, najzahtevniji je prema sebi i to kada nastupa s violom u ruci.

"Zainteresovan sam za savremena dela za violu, jer tokom istorije nije pisano dovoljno za taj instrument da bi repertoar bio potpun. U tom smislu, istražujem među savremenicima ili čekam da neka dela prođu test vremena. Moram da priznam da sam izbirljiv. Ne mogu da sviram sve kada je reč o modernoj muzici. Delo mora zaista da mi se svidi", kaže violista i dirigent.

Osećaj da je pronašao delo za sebe godinama unazad prepoznavala je i stručna javnost, Maksim Risanov nije osvajao samo takmičenja, već i priznanja za najperspektivnijeg mladog umetnika u Velikoj Britaniji, u više navrata i više godina zaredom.

Rođen u Ukrajini, školovanje je započeo u čuvenoj školi za muzičke talente u Moskvi. U Londonu se afirmisao, dokazao kao muzičar. Nastupa često.

"Kao dirigent sam manje zahtevan. Toliko je divne muzike napisano tokom istorije. Nemam ni posebnu naklonost prema jednom periodu ili autoru. Odlično razumem rusku školu, što je logično zbog mog porekla, ali zapravo sam otvoren za različite kombinacije", objašnjava Risanov.

Kuriozitet je što će na koncertu na Kolarcu predstaviti obe strane svoje umetničke ličnosti, jer to najređe čini.

Razlog treba tražiti u saradnji s dugogodišnjim prijateljima iz ansambla Gudači Svetog Đorđa, kao i u činjenici da veče ima humanitarnu notu i posvećeno je ratu u Ukrajini.