Čitaj mi!

Nebojša Bradić: TV teatar je neophodan i publici i RTS-u

"Verujem da je odluka da se obustavi snimanje aktuelnih pozorišnih dostignuća i emitovanje serijala TV teatar samo prekid koji neće postati praksa", kaže pozorišni reditelj i bivši glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić

Kulturno-umetnički program RTS-a je najveći "prenosilac" umetnosti u zemlji. Snimanje, emitovanje i arhiviranje TV teatra je jedinstveni doprinos kulturnom životu Srbije, a direktan televizijski prenos 24-časovog pozorišnog spektakla "Olimp" je ušao u istoriju RTS-a. Bilo je to svojevrsno "penjanje uz planinu", provera kapaciteta aktera, gledalaca i realizatora: čin kreativnosti i profesionalnosti.

Za vreme epidemije kovid-19, kada su pozorišta bila zatvorena, reprizni TV teatar je ponudio brojne snimljene predstave koje su reprezentovale dramsku baštinu, ukazivale na umetničku izvrsnost autora, izvođača i pozorišta, i omogućavale da ljubitelji pozorišne umetnosti održavaju svoje kulturne potrebe i navike. I nije to bio slučaj samo sa Dramskim programom RTS-a , već su i kulturne institucije u zemlji i svetu "otključavale" svoje arhive i, bez nadoknade, je prenosile do korisnika.

Svejedno da li je u pitanju prenos postojećih kulturnih događaja, kreiranje specifičnih umetničkih događaja, dokumentarnih i magazinskih programa koji profilišu kulturu, RTS kao javni servis ima veliku odgovornost i najpozvanija je da predvodi puteve kulture. Saradnja Kulturno-umetničkog programa, pozorišnih kuća Srbije i pozorišnih festivala je rezultovala nizom odličnih snimaka pozorišnih predstava, koje su postale audiovizuelno nasleđe. Timovi televizijskih realizatora i pozorišni stvaraoci učinili su da se pozorišno pamćenje, kao jedno od najkrhkijih i najefemernijih, sačuva za generacije koje dolaze.

Verujem da je odluka da se obustavi snimanje aktuelnih pozorišnih dostignuća i emitovanje serijala TV teatar samo prekid koji neće postati praksa. U ovom trenutku su očekivanja pozorišnih umetnika, institucija i umetničkih udruženja signal za nastavak snimanja i emitovanja pozorišnih predstava. Prilika za nastavak realizacije TV teatra će biti već u tekućoj pozorišnoj sezoni.