Čitaj mi!

Podrazumeva se da sva deca znaju stihove čika Jove Zmaja

Nema deteta u našoj zemlji koje nije odrastalo uz pesme čika Jove Jovanovića Zmaja. O odrastanju uz svima dobro poznate stihove govori bibliotekarka Violeta Đorđević iz Biblioteke grada Beograda.

Jovan Jovanović Zmaj je jedinstvena, a možda i nedostižna figura, jer malo je pesnika koji su mu se približili. Prošlo je gotovo sto godina, pa se pojavio Duško Radović koga zovu „Zmajem posle Zmaja“, naglašava gošća Jutarnjeg programa, Violeta Đorđević, bibliotekarka savetnica Biblioteke grada Beograda.

„Zmaj je uspeo da nađe neku esenciju detinjstva, da je pretoči u pesme koje su pisane jezikom vrhunskog kvaliteta, ali koje odišu jednom jednostavnošću i lakoćom tako da je to ono što pleni pažnju i dece i odraslih. Jer i odrasli kada čitaju ove stihove, uvek im bude i evociraju najlepše uspomene na detinjstvo“, dodaje Đorđevićeva.

Detinjstvo se razlikuje u odnosu na vreme i kulturu, ali suštinski, dečje razmišljanje, način kako razvijaju svoje mišljenje i ponašanje je identično za svu decu, bez obzira na kulturu i vreme. Čika Jovine pesme su upravo dokaz toga, napominje gošća Jutarnjeg programa.

„Jednostavno, Zmajeve pesme su klasika, a klasika je uvek u modi. Ako neko ima bebu, slobodno neka kupi Riznicu pesma Jovana Jovanovića Zmaja. Najbolji je poklon iz više razloga. Najpre će se obradovati roditelji, podsetiti se nekih pesama. Potom će deca uživati, a onda im knjiga ostaje kao trajna uspomena“, preporučuje Violeta Đorđević.

Povodom Dana dečje knjige koji se obeležava 2. aprila, biće organizovan nagradni literarni konkurs za decu osnovnoškolskog uzrasta iz Srbije i dijaspore, pod nazivom „Mi idemo na daleke pute“, po stihu iz čika Jovine pesme Mali konjanik.

„Povod za ovu temu je bio jubilej 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. Dečje odeljenje Biblioteke grada tradicionalno uoči Dana dečje knjige raspisuje literarno likovni konkurs. Pozivamo svu decu da puste mašti na volju i pišu o zamišljenom putovanju“, dodaje Đorđevićeva.

Svoje radove mogu slati na adresu Biblioteke, mogu poslati mejlom ili da zaprate na društvenim mrežama i pošalju u direktnoj poruci.