Čitaj mi!

Margaret Atvud pokušala da spali svoju knjigu „Sluškinjina priča“

Specijalno izdanje romana Margaret Atvud „Sluškinjina priča“, napravljeno od nezapaljivog materijala, na aukciji u „Sotbiju“ prodato je za 130.000 dolara.

Prihod od prodaje nezapaljivog primerka romana Sluškinjina priča, Margaret Atvud, biće doniran američkom PEN centru, koji se zalaže za slobodno izražavanje širom sveta.

Knjiga od 384 stranice sastoji se uglavnom od sinefiola, posebno tretiranog aluminijumskog proizvoda, a objavljena je prošlog meseca na PEN-ovom godišnjem skupu posvećenom prikupljanju sredstava.

Ta organizacija je nedavno objavila da je za tri meseca ove godine u američkim školama zabranjeno čak 1.586 knjiga. Teksas je sa 713 zabrana vodeći u tome. U Pensilvaniji je zabranjeno 456, a na Floridi 204 knjige.

Kako bi pomogla u promovisanju ove inicijative, Margaret Atvud je pristala da bude snimljena kako pokušava – bezuspešno – da spali primerak knjige bacačem plamena.

„O slobodi govora se žestoko raspravlja, a PEN je glas razuma usred opšte galame. Video- snimak knjige koju bezuspešno pokušavam da spalim možda će imati i pet milijardi pregleda. Nadam se da će to dovesti do razumne diskusije“, naglasila je kanadska spisateljica.

Primerak knjige otporan na vatru zajednički je projekat američkog PEN centra, Atvudove, izdavačke kuće „Pengvin rendom haus“ i dve kompanije sa sedištem u Torontu.

Sluškinjina priča, prvi put objavljena 1985. godine, distopijski je roman o okrutnom patrijarhatu, poznatom kao Republika Gilead, koji prisiljava fertilne žene da rađaju potomstvo privilegovanim slojevima. Od objavljivanja je bila predmet raznih zabrana.