Čitaj mi!

Knjiga Dragane Mladenović, „Sve što nisam...“ želi da decu ekološki probudi

Da li su mladi ljudi posmatrači onoga što se dešava sa životnom sredinom ili mogu, bar donekle, da utiču na to da ovaj svet postane bolje mesto za život, otkriva spisateljica Dragana Mladenović u trećem nastavku serijala za tinejdžere „Sve što nisam...“.

Glavni junaci, Nina i Maks, i njihova družina postaju ozbiljniji i zainteresovaniji za svoje okruženje. Posle epidemije virusa, suočavanja sa ekonomskom krizom, pred njima je novi izazov – zagađenje životne sredine. Najavljuje ga eksplozija u fabrici a nastavlja opasnost koja preti da ugrozi stanovnike grada. Ideja knjige Sve što (ni)sam promenila jeste da probudi ekološku svest kod dece.

„Negde je zapravo bila ideja tog trećeg dela da se deca ekološki probude. Da im se ukaže da su i oni činioci koji utiču na životnu sredinu i zato je i kao i moto ove knjige istaknuta misao Grete Tunberg da niko nije suviše mali da menja stvari. Nekako sam htela da ih probudim i da im nagovestim da su i oni pozvani da učestvuju u ozdravljenju životne sredine, posebno sa aspekta da će se oni možda ipak susresti više nego mi sa posledicama klimatskih promena“, navodi Dragana Mladenović.

Roman je pisan u formi dnevnika, a odlikuju ga duhovitost, dinamičnost radnje i dijaloga. Ako se pri tome imaju u vidu i sjajne ilustracije Dušana Pavlića, onda je knjiga, prema sudu autorke, po meri današnjih tinejdžera, i sa porukama o kojima bi vredelo da misle.

„Probala sam da ih ubedim da razmisle zapravo da li oni jesu spremni za izazove, da ostanu bez interneta pa da se snađu u svakodnevnom životu. Da li su uopšte svesni da postoji pretnja zbog klimatskih promena“, dodaje autorka romana.

Uskoro u knjižare stiže još jedna knjiga Dragane Mladenović o ekološkim pitanjima ali je namenjena početnicima u čitanju, deci od sedam do devet godina.

To je njena treća priča o patuljku Oliveru i devojčici Lauri. Ovoga puta on je pozvao Lauru da mu pomogne u ekološkim izazovima sa kojima se suočavaju njegovi rođaci u šumi. I tu knjigu je ilustrovao Dušan Pavlić.