Čitaj mi!

Frank Kastrof i BDP nas vode u putovanje sa Danteom kroz pakao i čistilište

Može predstava da vam se ne dopadne, možete da pohvalite ili da negodujete, ništa nije gore od jednoglasja, kaže čuveni nemački reditelj Frank Kastorf, povodom premijere predstave „Božanstvena komedija“. Dante je stigao u Beogradsko dramsko pozorište.

Kroz oluje oduševljenja i oluje negodovanja prošao je Frank Kastorf pre desetak godina sa predstavom Prsten Nibelunga u Parizu, koja je podrazumevala četiri predstave od pet sati u četiri noći.

Beogradska Božanstvena komedija traje „tek“ 270 minuta. Priču o Danteovom silasku u pakao i putovanju kroz čistilište i raj i njegovom pripovedanju o krugovima pakla, Kastorf je uzeo kao osnovu, a kombinujući je s Handkeom, Mandeljštamom stvorio je predstavu punu metafora i asocijacija. Nešto kao fri džez – kaže Kastorf.

„Dante, zajedno sa ličnostima kao što su Mandeljštam, Tenesi Vilijams, Dostojevski, spada u ljude koji su se uvek zalagali za to da čovek u patnji zadrži svoje ljudsko dostojanstvo. A to može da bude uzor za naše doba brzog života koji koketira samo sa površnošću“, kaže reditelj.

U autorskoj ekipi su saradnici Franka Kastorfa iz celog sveta i naravno scenograf Aleksandar Denić, godinama odan radu sa nemačkim rediteljem. Glumci – u izazovu koji se ne pruža često.

„Ono što mi proživimo kroz ovu predstavu, što proživimo kroz jednu scenu ove predstave, mislim da to iziskuje veliku pažnju i žrtvu i publike da bi na kraju zajedno došli do raja koji treba da zaokruži ovu priču“, ističe glumac Aleksandar Radojičić.

Kada se, posle predstave, viče samo „bravo“, Kastorf se pita „šta nije u redu“. Tako je bilo nedavno u Beču posle premijere njegove predstave po delima Handkea. Da li se to isto Kastorf pita i sada u Beogradu?