Čitaj mi!

Šantelija iz grla cerskog mladog junaka - o ratovima u trilogiji „Vojnikova breskva"

Trilogija „Vojnikova breskva", novinara i književnika iz Šapca, Dragana Filipovića, predstavlja svojevrsnu zbirku priča o ljudima i događajima u ratovima na našim prostorima. Knjiga sadrži i priče iz već objavljenih zbirki „Beleg od bajoneta" i „Komad taina".

Istorija i književnost u jednoj knjizi - trilogiji Vojnikova breskva, metafora je rata i simbolika proze Dragana Filipovića. Od prve beleške za antologijsku priču o šanteliji koja je nikla iz grla poginulog cerskog junaka, do trilogije koja je počast svima koji su poginuli braneći svoj rod i kućni prag u vrtlogu rata prošlo je, kaže autor, više od 50 godina.

„Mnogo vremena, mogo sati, da ne kažem dana u razgovoru sa ljudima, po arhivama, uz mnogo ljubavi, naravno, da ovo što je zabeleženo, a to je 42 priče po istinitim događajima iz Prvog ili Velikog, Drugog svetskog i našeg rata", rekao je autor trilogije Dragan Filipović.

Filipovićeva trilogija nas podseća i na komad taina - parče vojničkog hleba u smotuljku, svetinju srpskog vojnika u oskudici i na stradanje u velikom ratu kada je Srbija izgubila trećinu stanovništva, a samo Podrinje 65 odsto muške populacije.

„Na svetom smo tlu. U ovoj porti je samo u prvom naletu Austrougara u Velikom ratu, to jest Austrijanaca najviše, ubijeno oko 1.000 ljudi", dodaje autor.

Knjiga posvećena generaciji koja sada tek stasava, vredno je dokumentarno i umetničko delo - kažu recenzenti i saradnici koji su pomogli da se sačuvaju i odštampaju Filipovićeve priče.

„Izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije. Ono što mogu još da kažem jeste da je Šabac iznedrio jako veliki broj književnika, pisaca i novinara što retko koji grad ima", ističe akademik iz Šapca Marko Todorović.

U ovom odškrinutom trezoru, Filipović je sačuvao od zaborava i bolne priče o Nato agresiji na Srbiju, svirepo ubijenim kolegama iz TV ekipe dopisništva RTS-a u Šapcu na Baniji, a u svima su trpeljivo i vapeće prisutne žene, u svojoj patnji, odricanjima, odanosti i vernosti.