Čitaj mi!

„Noć knjige”, prilika da odaberete štivo za predstojeće leto

U trideset tri grada počinje 26. manifestacija „Noć knjige” na kojoj će svi zainteresovani moći da odaberu štivo za leto po cenama nižim i za četrdeset odsto.

Odgovor na pitanje iz naslova romana Sali Runi leži na njegovim stranicama i dokaz je da su dobre knjige bajni svet. Bajni svete, gde si ti: male stvari pojedinca – prijateljstvo, ljubav, iskušenja mladosti i velike stvari sveta – ekologija, profit, klasne razlike.

Postoje pisci čiji stil biste odmah prepoznali i ako ne pročitate njihovo ime na koricama. Džulijan Barns svakako nije jedan od njih. Ovom knjigom to dokazuje.

„Najnoviji roman Elizabet Finč zavoleće i oni koji u romanu traže ljubavnu priču, priču o prijateljstvu, elemente istorije, elemente filozofije, tako savršeno uklopljene da će oni koji vole da podvlače citate na kraju ovog romana shvatiti da su podvukli celu knjigu“, naglašava Jasna Novakov Sibinović, urednica u „Geopoetici“.

A ako baš volite da čitate hitove, evo romana za vaše leto.

„Roman o kome trenutno bruji internet i koji je veliki hit u svetu je Sedam muževa Evelin Hjugo Tejlor Dženkins Rid. Jedna dirljiva priča o mladoj novinarki i ostareloj divi velikog platna, uvijena u glamuroznu raskoš starog Holivuda“, navodi Tanja Vučković, predstavnica za medije „Lagune“.

Sandra Njuman sa suprugom je autor vodiča za pisce Kako se ne piše roman. Dakle, ne treba sumnjati da dobro zna kako to treba činiti.

Svoju junakinju iz dvehiljadite vodi kroz četiri veka u elizabetansku Englesku prožimajući na čudesan način istorijsku fikciju i ljubavne priče. Ponesite ovu knjigu na letovanje, uz dva saveta: Neka ne bude jedina u prtljagu jer se, nije fraza, čita u dahu. I drugi: Glavnu junakinju ne gledajte samo kao žrtvu s modricama na duši, već kao ženu s toliko vere u bolje. Sigurno je to čeka, makar van korica knjige.

Evo još jednog literarnog otkrića sa severa kontinenta: Evropsko proleće Kaspara Kolinga Nilsena.

Ma gde bili, s Nelsonom ćete proći pank-rok okruženjem, istraživačkim laboratorijama, umetničkim sredinama, elitnim naseljima i izbegličkim gradom. Najbolji zaštitni faktor od svih negativnih zračenja nalazi se u dobrim knjigama.