Čitaj mi!

Stefan Milenković pred koncert „Rok el klasiko”: Ništa nije nespojivo, treba samo „destilisati” opcije

Uklanjanje zidova između klasične i rok muzike dobar je primer da je u umetnosti sve dozvoljeno, i da je proces stvaranja jednako važan kao rezultat. Na Svetski dan muzike, na Tašmajdanu, 21. juna, zajednički nastup pod imenom „Rok el klasiko” imaju Stefan Milenković i Nele Karajlić.

Da klasična muzika može da se poveže sa rokom a da ne izgubi umetničku vrednost, pokazuje projekat Stefana Milenkovića u saradnji sa Neletom Karajlićem, koji povezuje naizgled nespojivo.

„U suštini nema ništa nespojivo. Treba pristupiti tome bez straha, verovati u neku svoju viziju i intuiciji. I ja i Nele našli smo dosta dodirnih tačaka, bez obzira na razlike, i generacijske, i u iskustvu i u samom svetu muzike iz kog dolazimo, ali imamo neke karakteristike koje su nam zajedničke, u tom kreativnom i umetničkom smislu, i to je već temelj za sve drugo", dodao je violinista.

Kaže da su tokom priprema i dogovora razmatrali sve aspekte saradnje. Zaključili su, kako naglašava, da su shvatili da imaju mnogo opcija koje samo treba „destilisati”.

„Nele nije samo pevač, on je glumac i autor i komičar, znači – kameleon, a s druge strane, ja nisam klasičan umetnik, imao sam mnogo i muzičkih raznih iskustava ali i životnih”, kaže Milenković.

Osim muzike, publika će na Svetski dan muzike na Tašmajdanu uživati i u multimedijalnom vizuelnom spektaklu, probe su u toku, a Milenković kaže da „okvir postoji, ali i da u takvim projektima svakako ima i improvizacija, da u trenutku nastupa program može da poprimi neki drugi oblik”, i da sve zavisi od interakcije sa publikom.

Svedoci smo da se sve više značajnih međunarodnih manifestacija održava u manjim gradovima. Čuveni violinista Stefan Milenković, 12. juna nastupao je u Pančevu.

Na koncertu u okviru Klasik festa u Pančevu, bilo je publike i iz Beograda, a Milenković kaže da je nastup bio „božanstven”.

„U manjem gradu je fenomenalna energija, pogotovo što su Festival organizovli muzičari za muzičare, a publika je bila u najboljem smislu – raznovrsna, imali smo fantastičan prijem i energija nam je bila fenomenalna na sceni. Pančevo je topao grad”, ispričao je Milenković u Kulturnom dnevniku.