Čitaj mi!

Povratak nekada popularnog formata - fantastika pred vratima

Džepna izdanja knjiga fantastike poslednjih godina, ili čak decenija, prava su retkost kod nas. Ipak, jedan izdavački poduhvat mogao bi da promeni tu sliku i utiče na povratak nekada veoma popularnog formata.

Prvo će vas zadiviti izgledom. Potom i sadržajem. Prava retkost u našim knjižarama danas: kožni, eko-povez, dve boje papira, šiveni vez. Prva knjiga je novela priča o američkom gradiću naseljenom žiteljima nezemaljskog porekla.

Roman Kuća na granici, irskog pisca Vilijama Houpa Hodžsona, nastala početkom 20. veka, njegovo je najvažnije ostvarenje. Radnja je smeštena u Zapadnu Irsku, gde se dvojica prijatelja odmaraju.

„Oni nailaze na jedan dnevnik u srušenoj kući  i čitaju šta se u toj kući zapravo dogodilo. Sve vreme čitalac nije siguran da li se stvarno desilo, i sve ostaje u velu tajne", kaže izdavač Srđan Mitrović.

Ako ste opčinjeni Tolkinom, sigurno će vas zanimati jelovnik orkova, mitskih bića i njihovi živopisni specijaliteti.

„Orški kuvar je zapravo komična fantastika, parodija na kuvare i za ljubitelje epske fantastike ima divne osvrte. Najnovija knjiga je Izopštenik, japanskog autora Osamua Dazaija. To je jedan od pet najbitnijih romana u Japanu. U suštini psihološka priča", dodaje Mitrović.

Ova edicija u nastajanju biće posvećena pre svega klasičnim delima naučne i epske fantastike.