Čitaj mi!

Da rastu u gradu kulture - počeli koncerti za mališane u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” od 19. marta, priređuje niz koncerata za bebe, decu i njihove roditelje u okviru projekta Odrastanje u Gradu kulture.

Ideja projekta Odrastanje u Gradu kulture jeste da se realizacijom posebno osmišljenih aktivnosti za bebe i decu u Galeriji Matice srpske, najmlađim sugrađanima pruže prva iskustva susreta sa različitim vidovima umetnosti i kulture u specifičnoj muzejskoj atmosferi.

U godini titule Evropske prestonice kulture, a u okviru programskog luka Budućnost Evrope, bebe i deca imaju priliku da uživaju u raznovrsnom umetničkom programu i da zajedno sa svojim drugarima i roditeljima odrastaju uz umetnost i kulturu.

Od 19. marta do 21. maja 2022. godine svake subote prostor Galerije Matice srpske pretvara se u jedinstvenu muzičku dvoranu, a muzičari Beogradske filharmonije i Muzičke omladine Novog Sada izvodiće pažljivo odabrane kompozicije klasične muzike za najmlađe, kako bi kod njih od najranije dobi probudili i razvijali ljubav ka klasičnoj muzici i umetnosti.

Dok se zvuci različitih instrumenata čuju prostorom, bebe uzrasta od samog rođenja do četiri godine i deca od pet do 10 godina uživaće u muzici i samostalno se kretati i istraživati umetnički svet oko sebe. Pored uživanja uz klasičnu muziku, bebe, deca i roditelji mogu stvarati uspomene fotografisanjem ispred panoa, crtanjem i ostavljanjem bojenih otiska na platnu.

Kao uspomenu na posetu Galeriji, bebe na poklon dobijaju radosnicu Prvi koraci u Gradu kulture, a deca dečju publikaciju Moj Grad,  Novosadske umetničke priče. Uz radosnicu i dečju publikaciju, bebe, deca i roditelji mogu se zabavljati otkrivajući bogato kulturno nasleđe Novog Sada i beležeći svoje zajedničke avanture u Gradu kulture.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Na prvom koncertu za decu, u čarobni svet klasične muzike mališane je uveo gudački kvartet Beogradske filharmonije - Jelena Dragnić, violina, Vladan Lončar, violina, Boris Brezovac, viola i Aleksandar Latković, violončelo, koji na najreprezentativniji način predstavlja filharmonijsku energiju u malom.

Prepuštajući se kompozicijama Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta i Kloda Debisija u jedinstvenom ambijentu, bebe i deca asistirali su muzičarima svojim pokretima, osmesima, prvim rečima i tapšanjem.