Čitaj mi!

Ivo Pogorelić za RTS: Spajanje živog i neživog daje rezultate

U Kolarčevoj zadužbini u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti nastupa pijanista Ivo Pogorelić. Umetnik je govorio je za Dnevnik RTS-a o karijeri, ambicijama, i o odnosu sa beogradskom publikom.

Pogorelić kaže da je odnos sa onima koji ga slušaju i gledaju - poseban, istovremeno odgovoran, i sa jednom nedvosmislenom toplinom koja dolazi od publike.

Još pre 23. godine nastupali ste u čuvenim dvoranama u Njujorku, Londonu, Berlinu. Šta je posle toga ostalo kao ambicija?

-Ambicija je uvek ista. Ambicija je pružiti sebe, otvoriti put prema instrumentu, ulagati, raditi sve da se postigne taj dijalog između osobe i predmeta, između ličnog stava i jednog određenog stava koji dolazi iz konstrukcije samog instrumenta. Kada se spoji živo i neživo dolazi do rezultata.

Kažu da ste pravili revolucije u umetničkim životima mnogih gradova, jedan od njih je bio i Beograd. Šta vam je bio pokretač?

-Zbog toga je i zanimljivo, ja mislim da kada bi sagledali rad svakog umetnika individualnog, posebnog, pronašli bi jako puno elemenata, tako da pretpostavljam da je i u mom razvojnom putu sigurno pronašao nešto što bi određivalo takve komentare i epitete.

Rekli ste da su svetske turneje za umetnike koji to žele i mogu. Vidite li danas u nekome tu volju i želju?

-Promene su kolosalne, ako ste nekada trošili pola dana za jedno putovanje, danas vi praktički potrošite većinu tog dana. Gde god putujete nalazite se između mnogih drugih ljudi.

Dolazi do osećaja napora i u tom smislu je ta masovnost koja je izražena danas vrlo zamorna. I postoji jedan veliki niz, jedan zbir svih tih stvari koje su povezane sa modernim vremenom.

Vi ste istinska zvezda. Da li sebe tako doživljavate?

-Ne, ja zaista uvek pokušavam dati najbolje što mogu i na tome sve završava.