Čitaj mi!

Vanja Ejdus: Šta je budućnost i sudbina predstave, to unapred niko ne može da zna

Dramska umetnica Vanja Ejdus osvojila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na nedavno završenim 31. „Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, za tumačenje Aleksije Rajčić u predstavi „Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića.

Predstava Uspavanka za Aleksiju Rajčić rađena je u koprodukcija Narodnog pozorišta Beograda, Sterijinog pozorja Novi Sad i Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture“.

„Vanja Ejdus je u predstavi koja promoviše uzbudljiv iskorak u domenu pozorišnog izraza i na žanrovsko-stilskom planu, ostvarila kompleksnu ulogu Aleksije Rajčić, služeći se ubedljivom glumačkom ekspresijom, odmerenom emocijom i suptilnim postupkom psihološke karakterizacije“, piše u obrazloženju žirija, koji je odluku doneo većinom glasova.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Vanja Ejdus kaže da je saznala da je osvojila nagradu neposredno posle premijeri svoje druge predstave Sitnice koje život znače.

„Nagrade uvek znače kada se dobiju. To je neka vrsta podstreka za ono što radite i neka vrsta vetra u leđa. Kao i pohvala za nešto u šta ste uložili veliki trud. S druge strane, nagrada je i sklop okolnosti. Nekada nemate ulogu koja je adekvatna za festival, niti predstavu“, napominje Vanja Ejdus.

Ulogu Aleksije Rajčić je, od trenutka kada je pročitala tekst, doživelada kao stvorenu za nju i njen senzibilitet, jer je neka vrsta kombinacije klasičnog i modernog.

„To jeste jedna priča dubokih i tragičnih emocija, ali ispričana na jedan vrlo savremen način. Tako da mi se taj miks u toj ulozi dopao, osećajnost te uloge i način na koji je taj tekst napisan“, dodaje gošća Beogradske hronike.

Smatra, takođe, da nikada nije dobro da budemo apsolutno zadovoljan sobom, zato što nas to uljuljkuje, već da uvek osluškujemo i tuđe mišljenje, ali i svoj doživljaj, jer smo sami sebi najbolji kritičari.

Naredno izvođenje predstave Uspavanka za Aleksiju Rajčić zakazano je za 24. novembar, kada će Vanji Ejdus biti uručena nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“.