Čitaj mi!

Slobodan Savić: Pozorište kritička svest i savest društva u kom nastaje

Najdugovečniji specijalizovani TV serijal o savremenom pozorištu u regionu je emisija „Čitanje pozorišta“ koju emitujemo jednom mesečno na našem Drugog programu. Ove godine navršavaju se dve decenije emisije, koja pozorišnu umetnost približava širokom TV auditorijumu, pre svega gledaocima zainteresovanim za pozorište, ali i stvaraocima.

„Izazovno je baviti se kulturom na televiziji i medijima. Nažalost, kultura se polako istiskuje iz svih medija. Srećom, RTS je i dalje lider što se tiče kulturno-umetničkog programa. Trudimo se da što više ispratimo događaje iz sfere književnosti i kulture uopšte“, kaže autor i urednik serijala Čitanje pozorišta Slobodanom Savićem.

Iako je televizija pogodan medij za praćenje pozorišne umetnosti, Savić napominje da to nije isto što i gledanje predstave uživo.

„Moj pristup pozorištu na televiziji se menjao iz godine u godinu. Trudio sam se da formu razgovora i kazivanja o pozorištu gledaocima približim na najbolji mogući način“, naveo je Savić.

Urednik serijala Čitanje pozorišta kaže i da se pozorišna umetnost u Srbiji menjala vremenom, ali da ne prati potpuno pozorišnu praksu koja se može videti u velikim evropskim pozorištima i kulturama.

„Ipak, postoji čitava jedna generacija novih stvaralaca, dramskih pisaca, reditelja, glumaca i ja se trudim da njima dam što više prostora“, ističe Savić.

Prošle godine Savić je dobio Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku koja se bijenalno dodeljuje na Sterijinom pozorju, najznačajnim domaćem pozorišnom festivalu.

„Kažu da sam ponekad preoštar u kritikama. Ono što je bitno za pozorišnu kritiku jeste da bude konstruktivna. Treba da ukaže na dobre i loše strane. Kao što je i savremeno pozorište jedna vrsta kritičke svesti i savesti društva u kojem nastaje, tako i pozorišna kritika treba da bude korektivna svest i savest tih pozorišnih predstava“, zaključio je Savić.

broj komentara 0 pošalji komentar