Čitaj mi!

Vesna Kapor dobitnica nagrade „Meša Selimović“

Književnica Vesna Kapor za roman „Nebo tako duboko“ dobitnica je nagrade „Meša Selimović“ za najbolju domaću knjigu objavljenu prošle godine.

Roman Vesne Kapor, Nebo tako duboko, dobio je najveći broj glasova „Velikog žirija“ sastavljenog od 61 književnog kritičara, teoretičara i istoričara književnosti. Izbor 34. put organizuju Večernje novosti. Sa dobitnicom nagrade „Meša Selimović“ razgovarala je Vesna Jovanović.

– Meša je moj duboki srodnik i zabeležiti se u nizu dobitnika ove nagrade za mene znači tvoriti večnost.

Pre svih velikih, zasluženih reči o vašem spisateljskom umeću, i kritika i čitaoci ističu „potresno“. Koliko je teško ne skliznuti iz sentimentalnog u patetično?

– Pišući ovaj roman nisam ni razmišljala. Nekako se sve događalo samo. I kao što je Meša govorio da je način na koji pišemo naš duboki legitimitet, da nas nešto iznutra zapravo obeležava kao boja glasa, ili kao temperament.

Ko je zapravo Tara?

– Tara Senica je, kako piše u knjizi, jedna čarobnica. Devojka koja je imala 19 godina i iznenada je umrla. Da bih podelila bol sa njenim roditeljima, sela sam i počela da pišem. Jednostavno sam sedela, plakala i pisala.

Povezujete na čudesan način dva naša velikana, Mešu zbog nagrade i Andrića jer je vaša knjiga objavljena u Plavom kolu SKZ u koje se, po njegovoj tvrdnji, teže ulazilo nego u carstvo nebesko.

– Šta da kažem drugo, to je veličanstven osećaj. Bilo je teško i bilo je dobro.