Čitaj mi!

Arheo-safari, botanička bašta... Vinča kao naučno-istraživački ali i turistički centar

Predstavljen je kapitalni projekat revitalizacije i rekonstrukcije Arheološkog lokaliteta Belo brdo Vinča. Ukupna ulaganja su tri miliona evra.

Jedan od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture Belo brdo u Vinči trebalo bi da postane naučno-istraživački centar za proučavanje neolita u Evropi. 

Neolitsko nasleđe u Vinči je veliki naučni, kulturni i turistički potencijal.

„Upravo sada se spremamo da krenemo u proces sanacije ispod profila lokaliteta Vinča, koji će nam pomoći da saniramo klizište, koje aktivno urgožava lokalitet, i time će se otvoriti put za sve stvari koje planiramo na samom lokalitetu", rekao je izvršni menadžer projekta Miroslav Kočić.

Nakon eksproprijacije zemljišta i uređenja, planirano je da se postave lake konstrukcije, koje će posetiocima omogućiti da prate istraživanja i revitalizaciju.

„Odmah nakon toga, ulazimo u uređenje priobalja Dunava, zatim uređenje priobalja lokalne reke Bolečice, što će izuzetno biti važno za lokalno stanovništvo jer će dobiti svoj park na Dunavu i na lokalnoj reci i naravno izgradnja Centra za posetioce koji će biti na samom ušću Bolečice u Dunav", istakla je Bojana Višekruna, svaetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku.

Posebna pažnja posvećena je razvoju ovog područja za lokalno stanoviništvo.

„Ovaj projekat mogu nazvati jednom rečju - budućnost je počela za Vinču, Grocku i Beograd. Svaki turista koji doputuje u Beograd i hoće nešto da vidi, trebalo bi da svrati u Vinču. To treba da bude savršena atrakcija, za sve turiste, a pogotovo za ovu mesnu zajednicu i Beograd, jedan novi sadržaj", rekao je stanovnik Vinče Petar Pavlović.

Ambiciozni plan podrazumeva i izgradnju Arheološkog parka, Arheo-safarija, kao i Botaničke bašte u Vinči. U arheološko nalazište Belo brdo Vlada Srbije uz podršku američke ambasade uložiće ukupno tri miliona evra.