Čitaj mi!

Do jeseni Miroslavljevo jevanđelje u digitalnom formatu

Do kraja leta Miroslavljevo jevanđelje trebalo bi da dobije i digitalni format. Na tom projektu sarađuju četiri institucije – Ministarstvo kulture, SANU, Narodna biblioteka i Narodni muzej. Sporazum o digitalizaciji potpisan je danas, a u drugoj fazi predviđena je izrada fototipskog izdanja najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa.

Svedočanstvo preplitanja istoka i zapada, Vizantije i Rima. Delo čija je izrada koštala kao izgradnja manjeg grada – tako Miroslavljevo jevanđelje opisuju stručnjaci.

Najstariji sačuvani ćirilički rukopis je na Uneskovoj listi Pamćenje sveta od 2005, a za više od osam vekova preživelo je brojne vladare i države.

„Miroslavljevo jevanđelje je kratkotrajno u originalu bilo izloženo u jednoj prostoriji u koju ste ulazili kao u hram na čijoj se sredini nalazi visok postament i vi ste se peli dva stepenika da biste videli šta se na vrhu nalazi. To je bio kao prilazak oltaru i dizajner je potpuno nesvesno bolje od bilo koga od nas ilustrovovao svoj stav prema Miroslavljevom jevanđelju“, kaže predsednik SANU Vladimir Kostić.

Stav prema delu iz 12. veka država će pokazati digitalizacijom dokumenta kako bi ga učinila dostupnijim. Nakon toga sledi izrada fototipskog izdanja.

„Da probamo da dođemo do kvalitetnog pravog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. A zašto je to komplikovano? Zato što ćemo morati da se posvetimo raskoričenju ovog istorijskog akta i da vidimo na koji način možemo da dođemo do fototipskog izdanja“, navodi ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Prvo takvo izdanje, po nalogu Kralja Aleksandra Prvog Obrenovića, štampano je u Beču krajem 19. veka. Novi reprint i digitalni formati pratiće i film o procesu digitalizacije.

„Tako da nećemo imati samo dovršeno delo, nego ćemo imati i svedočastvo kako je to izgledalo od početka do kraja i ako bude obavljeno profesionalno, a ja se nadam da hoće, onda će ostati kao podsećanje na proces“, ističe Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke.

„Narodni muzej i Narodna biblioteka neprestano brinu o ovom rukopisu. Ovo danas je izuzetan datum, datum za istorijsko sećanje i za pamćenje“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Miroslavljevo jevanđelje čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, a jedan nedostajući 166. list u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.  

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 23. jul 2021, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

Дигитална копија

Дигитална копија већ постоји, барем од 2011. године. Може и на јутубу да се нађе, на каналу саме Народне библиотеке. Видео траје преко сат и по времена.
Да би се видео направио, било је претходно потребно добро снимити - материјал за фототипско издање је већ спреман. Зашто се чека са штампањем?

(petak, 23. jul 2021, 09:39) - Архитекта [neregistrovani]

због чега несвесно

„Мирослављево јеванђеље је краткотрајно у оригиналу било изложено у једној просторији у коју сте улазили као у храм на чијој се средини налази висок постамент и ви сте се пeли два степеника да бисте видели шта се на врху налази. То је био као прилазак олтару и дизајнер је потпуно несвесно боље од било кога од нас илустрововао свој став према Мирослављевом јеванђељу“
- Због чега мислите да је "потпуно несвесно"? Дизајнери, ентеријеристи, архитекте, уче школе и "пеку" занат за сагледавање и манипулацију простором и људском перцепцијом кроз доживљај, кретање и симболику.