Читај ми!

Изненадна смрт мрмота Фреда покварила Дан мрмота житељима Квебека

Мрмот Фред, чувени крзнени прогностичар у провинцији Вал-д'Еспоар, у Квебеку, пронађен је мртав само неколико сати пре него што је требало да се појави на бини и предвиди да ли ће пролеће доћи раније или ће да касни.

Организатор манифестације Дана мрмота у Вал-д'Еспоару објавио је тужну вест после неких 40 минута од почетка свечаности која подразумева и обиље музике и плеса.

„У животу је једино сигурно – да ништа није сигурно“, рекао је озбиљан Роберто Блондин пред гомилом гледалаца који су чекали да виде мрмота Фреда, преноси Си-Би-Си Канада.

„Па, ове године је то заиста истина и жалосна је. Објављујем вам Фредову смрт.“

Блондин је рекао да је беживотну животињу пронашао током ноћи када је покушао да је пробуди. Рекао је да „није давао знаке живота“ и да је Фред вероватно преминуо још у јесен или почетком децембра, током хибернације. Имао је девет година.

Да не би покварио свечаност, Блондин је рекао да Фред воли децу и да би желио да га ове године замени неко дете.

Дечак који је присуствовао догађају, а на глави имао капу у облику мрмота, позван је на бину где му је уручена плишана играчка мрмота, па је он предвидео још шест недеља зиме, као што је најавио и мрмот Фил из Панксатонија.

Следеће године Фред ће добити наследника – Фреда Јуниора – који ће бити спреман да дâ своје предвиђање како би наставио традицију, уверавао је Блондин присутне.

У међувремену, друга два најпознатија канадска мрмота прогностичара дала су опречне најаве о доласку пролећа.

Вајартон Вили из Онтарија предвидео је рано пролеће, док је Шубенакејди Сем, најпознатији мрмот у Новој Шкотској, очигледно видела своју сенку јутрос док је излазила из снегом прекривеног ограђеног простора у парку дивљих животиња северно од Халифакса.

Према народном предању, ако мрмот види своју сенку на Дан мрмота, зима ће потрајати. Међутим, ако не уочи своју сенку, ускоро ће стићи топлије време.

број коментара 0 Пошаљи коментар