Читај ми!

Због белог дуда и свиле некад је могла глава да се изгуби

Мало људи зна да је, пре виноградарства, Вршац био део Пута свиле, а да је свиларство била најразвијенија привредна грана. Овим занатом бавила се већина становништва, а Вршац је био центар свиле за Европу.

Било је то пре 300 година када су у Вршац свиларски занат донели Немци из околине Рајне, искористивши неплодно тло за садњу дудова, узгој свилених буба и производњу свиле.

„Велика заслуга припада и чувеној владарки Марији Терезији када је донесена одлука да се свилара из Темишвара пренесе у Вршац 1773. године и заправо Вршац је тада постао центар свиларства у читавој царевини“, каже Ивана Ранимиров, директорка Градског музеја.

Свака кућа морала је да има засађених 10 дудова, јаја свилене бубе добијала су се бесплатно, а девојке су обучаване за развој свилених нити.

„Наводно постојала је и једна веома строга мера – претња смрћу за сваког ко би се усудио да посече дрво белог дуда“, објашњава Ранимировићева.

Најцењенији у том послу био је познати апотекар Јозеф Херцог, који је имао и приватни завод за свилу. Његова удовица Ева 1851. године на изложби у Лондону добила је златну медаљу за сирову свилу.

„Сама чињеница колико је свиларство било развијено и значајно говори у прилог томе да је у школама широм Војводине свиларство било обавезан предмет. Такође, плакати за наше позориште су рађени од свиле, односно свила је коришћена као материјал за штампање и то представља најстарије позоришне рекламе у нашој земљи“, рекао је Стефан Мавровић, историчар вршачког Градског музеја.

У прошлости, готово сва насељена места јужног Баната имала су своју дудару. Расадници су бројали на хиљаде стабала и били су право богатство и понос овог дела Баната и генерација које су бринуле о њима.

Масовоном раскрчавању дудова одолела су само стабла која се налазе на путу између Вршца и Беле Цркве.

Ти дудови једини су сведоци историје свиларства овог краја. Данас наравно, немају улогу у производњи свиле, али служе као ветрозаштитини појас.

Свиластво у Вршцу потпуно је замрло у другој половини 19. века када примат преузима виноградарство, јер је производња вина била рентабилнија па су тада стабла дудова заменили чокоти винове лозе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 09. дец 2022, 03:05) - anonymous [нерегистровани]

Немци из околине Рајне, искористивши неплодно тло за садњу дудова

Neplodno? Vršac i okolina nemaju neplodno tlo, osim ako nešto posadiš u ribnjaku ili u Vršačkom jezeru, tu neće da nikne.

(четвртак, 08. дец 2022, 19:07) - Радован [нерегистровани]

Свилена буба у Шумадији

Дуд се гаио и у Шумадији. Мени је прабаба причала о начину гајења свилене бубе и сакупљања-мотања свиле из чаура које су биле потопљене у кипућу воду. У дворишту постоји још неколико столетних стабала белог дуда, са њих су се брале гранчице са младим лишћем и храниле гусенице у наменским кутијама.
Радован
Село Балосаве