Читај ми!

Лажни Виталиј Кличко преварио градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча

Особа која веома личи на Виталија Кличка преварила је градоначелнике Берлина, Мадрида и Беча помоћу „дипфејк“ технологије.

Градоначелници неколико европских престоница преварени су током видео-позива уз помоћ „дипфејка“ кијевског градоначелника, Виталија Кличка.

Последњи у низу преварених је градоначелница Берлина Франциска Гифај, која је преко видео-конференсинг платформе Вебекс водила разговор са особом која је личина и звучала као њен кијевски колега, али заправо је био неко сасвим други.

„Нису постојали никакви знаци да је са друге стране преварант“, наводи се у званичном саопштењу њене канцеларије.

Тек након петнаестак минута разговора, када је наводни Кличко почео да прича о проблему украјинских избеглица које искоришћавају немачку државу и затражио да их пошаљу назад у Украјину да би ишли у војску, Гифај је постала сумњичава.

Позив је накратко паузиран током чега је канцеларија градоначелнице позвала украјинског амбасадора у Немачкој, који је потврдио да особа са којом је разговарала није Кличко, пише Шпигeл.

Занимљиво је да је канцеларија градоначелника Мадрида имала исти проблем и да је случај пријављен полицији.

Градоначелник Беча, Михаел Лудвиг, прошле среде је на Твитеру објавио да је разговарао са пензионисаним боксером из Украјине. Твит је данас обрисан, а аустријски званичници су саопштили да је Лудвиг био жртва „озбиљног случаја сајбер криминала“.