Читај ми!

Тинејџерка Зара Радерфорд најмлађа жена која је сама летела око света

Деветнаестогодишња Зара Радерфорд, белгијско-британска пилоткиња, поставила је светски рекорд као најмлађа жена која је самостално летела око света, пошто је после 155 дана слетела на аеродром Кортријк-Вевелгем у западној Белгији.

Храбра деветнаестогодишњакиња Зара Радерфорд је завршила своје епско путовање од 52.000 километара преко 41 државе и оборила два Гинисова рекорда.

Не само да је оборила рекорд Американке Шесте Вајз, која је имала 30 година када је без икакве пратње 2017. године летела око света, већ је Радерфодова такође понела и титулу прве жене која је летела око света у ултралаком авиону.

Наравно, њено путовање није прошло без великих изазова. Када је 18. августа 2021. кренула на пут у свом авиону „Шарк“ израђеном по наруџби, веровала је да ће њена ваздушна експедиција трајати око три месеца.

Међутим, мучили су је бројни проблеми, укључујући задржавање на Аљасци и у Русији због „визних и временских проблема“, који су њен план пореметили за осам недеља.

„Рекла бих да ми је најтежи део ипак био летење изнад Сибира – било је изузетно хладно. Било је минус 35 степени Целзијуса на земљи“, испричала је Зара на конференцији за новинаре после слетања.

„Да је мотор стао, била бих неколико сати удаљена од спасилачке службе и не знам колико бих дуго могла да издржим“, додала је храбра пилоткиња.

Такође, била је принуђена да непланирано слети у Рединг у Калифорнији због слабе видљивости и дима који се ширио од шумских пожара у области Сијетла, а касније јој је одбијена дозвола да прелети преко Кине.

На овај подвиг се, како каже, одважила због себе и своје породице, а посветила га је свим младим женама које покушавају да успеју у областима у којима доминирају мушкарци.

„Само напред. Потребно је много времена, стрпљења, много рада, али је невероватно“, рекла је Зара после авантуре која јој је донела толико узбуђења, али и страха – од смрзнуте тундре у Сибиру до тајфуна на Филипинима и сурове лепоте арапске пустиње.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 22. јан 2022, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Sve pohvale. Ovakve vesti su na dnu liste, a političari nažalost na vrhu liste.