Читај ми!

Дубиозан начин Северне Кореје да се избори са мањком ђубрива – сакупљање људског измета

Власти Северне Кореје апеловале су на грађане да користе сопствени измет да праве ђубриво, јер се пољопривредни сектор суочава са мањком ђубрива за усеве.

Како наводе севернокорејски медији, читава земља мобилисана је да производи ђубриво. Извештај, који цитира извор из северне Хамгџонг провинције, тврди да су становници почели да производи ђубриво од људског измета како би испунили потребне квоте које су власти у Пјонгјангу прописале.

Квоте се крећу од 150 килограма ђубрива по домаћинству до 500 килограма по фабричком раднику, преноси руски портал РТ.

Власти су чак скратиле радне сате у јануару како би људи имали више времена да се посвете производњи ђубрива.

Северна Кореја се суочава са мањком сточног измета који се користи као замена за пољопривредна ђубрива. Земља је раније куповала од Кине и Јужне Кореје, али је увоз из Кине блокиран након што је Пјонгјанг затворио границе због избијања пандемије у јануару 2020.

У марту су централне власти одбиле испоруке ђубрива из Јужне Кореје како би истакле своје захтеве за окончањем санкција САД и УН. У таквој ситуацији, обезбеђивање довољних количина ђубрива сада се сматра главним циљем 2022. године.

Ђубриво направљено од људској измета није нечувено за Северну Кореју. Радио Слободна Азија пренео је раније ове године да је фармерима тражено да донирају две литре урина дневно како би помогли производњу компоста.

Ипак, рачунање на производњу ђубрива „домаће радиности“ можда неће бити плодотворно у земљи која има велике несташице хране због тајфуна и затварања граница због пандемије.

Слабе жетве у комбинацији са непостојећим испорукама споља довеле су до тога да је чак и лидер Ким Џонг Ун признао прошлог лета да је ситуација са храном у Северној Кореји „напета“.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 14. јан 2022, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Horor

savršen put prenosa parazita

(петак, 14. јан 2022, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

@Bravo

Primenite to u svome kraju. Što se tiče Bg i Pa, eto prilike za izvoz. A od deviza kupimo pravo đubrivo... ili razvijamo postojeće fabrike đubriva.

(среда, 12. јан 2022, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Pa to bi moglo i u Srbiji. Znate li koliko se izgubilo humusnog sloja na oranicama u Banatu? Smanjen je stočni fond drastično. Englezi imaju postrojenja gde iz kanalizacije izvlače sve što gori, papir i koriste to za pravljenje el. energije i grejanje. Šveđani postavljaju toplotne pumpe za grejanje u kanalizaciju. Ništa neće škoditi, ako fekalije iz Beograda, Novog Sada, Pančeva... ne odu u Dunav nego u postrojenja za preradu.

(среда, 12. јан 2022, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Odlicna ideja

Umesto hemije cisto organsko resenje

(среда, 12. јан 2022, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Nista cudno

Nista cudno, nijemci to rade odavno!