Читај ми!

Мислили сте да је Нови Београд спаваоница, чекајте да видите Кудрово поред Санкт Петербурга

Рапидно растући град Кудрово носи епитет „главног села Русије“ са разлогом. До краја 20. века у селу никада није живело више од хиљаду људи, а данас је спаваоница Санкт Петербурга крцата џиновским бетонским зградама према којима Нови Београд изгледа као градић Лилипутанаца.

Иако Кудрово административно не потпада под територију Санкт Петербурга већ Лењинградске области, оно је протеклих година постало спаваоница северне престонице Русије.

Све до првих година 21. века ту се налазило сеоце, у којем су грађевинске компаније виделе велики потенцијал и почеле ужурбани развој.

Преовлађујућа карактеристика данашњег Кудрова су огромне бетонске зграде високе по 20 спратова, од којих је највећа постала позната широм Русије и света.

Њене размере су просто невероватне – 35 улаза, 3.708 апартмана у џиновском стамбеном комплексу са 18 до 25 спратова. Направљена је тако да ствара затворену кружну структуру са унутрашњим двориштем попут лавиринта које је крцато паркираним аутомобилима.

Чак и према конзервативним проценама, само у овој згради живи најмање 10.000 људи.

Релативна близина Санкт Петербурга, велика потреба за новим стамбеним простором и грађевинске фирме спремне да ту потражњу задовоље направиле су од Кудрова „главно село Русије“.

Историјска позадина Кудрова

Кудрово се први пут спомиње у новгородским списима у 15. веку. У 19. веку било је део властелинских поседа и у њему су се налазили виногради и дестилерије вотке.

Совјетска власт донела је реорганизацију села и оснивање задружне фарме. Средином прошлог века око 300 људи је живело у селу, а до краја осамдесетих до села је ископан и тунел за подземну железницу, али станица до данас није отворена.

Све то се, међутим, променило почетком 21. века, а мало село Кудрово постало је град.

Кудрово такође зову „мравињак“, јер је почетком 2000-их почела градња стамбених комплекса са двадесет и више спратова са углавном мањим становима.

Упркос томе што „главно село Русије“ још нема милион становника, узимајући у обзир стопу раста неће проћи још много времена да стигне до тог броја.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 01. окт 2021, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Pa kad nema izbora

(понедељак, 27. сеп 2021, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

U čemu je problem

Ovo je samo potvrda da u velikim gradovima živi ko mora a posebno u Rusiji, kome se ovo ne sviđa može da bira da ide u centralne delove gde se živi kao pre pet vekova mada već na 100 km od centra imaš kvartove kao iz pedesetih, bar tamo ima izbora.
Komuniciram sa devojkama iz Rusije na društvenim mrežama, imaš onih koje žive na visokoj nozi u luksuznim zgradama ali i onih koje žive u nekim rupama od drveta, plafon od kartona se svalio, obučene u trulje.

(понедељак, 27. сеп 2021, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

Ne razumem kako bilo ko moze da pozeli da zivi u gradu ili zgradi....

(понедељак, 27. сеп 2021, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Re: Baš selo

Za divljenje je vasa humanost i komentar, ali nazalost, broj humanih ljudi broji se u promilima...

(понедељак, 27. сеп 2021, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Baš selo

Svašta, pa zar mora u visinu kad komotno mogu u širinu. Zgrade sa maksimalno 5 spratova. Da ne gledaju jedni drugima u prozor. Da ima protok vazduha oko zgrada. Da ima svetlosti, sunca. Zelenilo??

(понедељак, 27. сеп 2021, 15:03) - Саша [нерегистровани]

Мислили сте да је Нови Београд спаваоница...

Нови Београд јесте био спаваоница. Након изградње пословних и трговачких центара (Делта, Ушће, ГТЦ, Airport City...) он то престаје да буде и све је пожељнији за живот. То само потврђују гужве у Београду које су у јутарњим сатима ка а у поподневним са Новог Београда.

Нови Београд су красили широки булевари и велике слободне површине које сада, додише све мање, могу да прихвате алтернативне садржаје који обогаћују Нови Београд. Колико видим на слици, Кудрово није тако направљено те му је изгледа суђено да буде и остане спаваоница

(понедељак, 27. сеп 2021, 14:02) - Marko Gavrilović [нерегистровани]

Samo visina

Na osnovu onoga što sam video u priloženim snimcima, kao arhitekt po zanimanju, mogu da kažem da je Novi Beograd za Kudrovo daleka i nedostižna avangarda, bez obzira na to što je nastalo pola veka kasnije.

(понедељак, 27. сеп 2021, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Nevjerovatno

Tolika zemlja, a tako losa neurbanisticka gradnja sa uzasnim zidinama. Umjesto da prave nisku gradnju jer imaju toliku povrsinu.