Читај ми!

Како је Аљаска постала америчка држава захваљујући адвокату пореклом из Црне Горе

Невероватна прича о Степовићима са Аљаске није много позната, али је веома занимљива. Син емигранта из Рисна који је постао један од најуспешнијих рудара током златне грознице на Аљасци Мајк Степовић постао је познати адвокат и коначно гувернер Аљаске која је, захваљујући њему, постала 49. држава САД.

Мајков отац стигао је у Америку са 18 година. Из родног Рисна, у којем је рођен 1874. године, Марко Стијеповић запутио се на далек пут тако што се ушуњао на један од бродова који су пролазили кроз луку и као слепи путник стигао до њујоршког острва Статен Ајланд.

После тога се настанио у Калифорнији, али је зов златне грознице на Аљасци био прејак. У Клондајк се преселио 1897, а првих година се бавио трговином и опремањем других рудара.

Рударењем и сâм почиње да се бави 1902. године и међу првима открива злато у Фербанксу, који је исте године основан.

Добивши надимак „Мудри Мајк“, постао је један од највећих и најуспешнијих рудара на Аљасци и прилично се обогатио.

Долазак Мајка Другог на свет

Марко Стијеповић се 1919. године оженио Олгом Барту, Хрватицом из Портланда у Орегону, али она није могла да се прилагоди животу у дивљини Аљаске. Годину дана касније брак се распао.

Ипак, плод њиховог кратког брака био је син – такође Марко, који ће постати познат као Мајк Степовић Други.

Мајк је одрастао са Олгом у Орегону, али је по стицању пунолетства отишао код оца у Фербанкс. Право је завршио на Универзитету Нотр Дам, а студије уметности на Универзитету Фербанкс у држави Вашингтон.

Током Другог светског рата придружио се морнарици, а 1944. године преминуо му је отац. После рата наставио је са правничком каријером и постао градски тужилац, а покренуо је и приватну адвокатску канцеларију.

Гувернер и државност Аљаске

Тадашњи гувернер територије Аљаске Бенџамин Френк Хајнцлеман поднео је оставку 1957. године, након чега је на Аљаску стигао државни секретар унутрашњих послова Фред Ситон, који је тражио потенцијалне кандидате.

Иако се Мајк није ни пријавио за ту позицију, Ситон је био веома импресиониран њиме, па га је препоручио у Белој кући. Председник Двајт Ајзенхауер номиновао је Мајка Степовића за гувернера 9. маја, а мандат му је почео 5. јуна 1957. године.

Многи становници Аљаске били су скептични у вези са федералном влашћу и није им се допадала идеја да Аљаска добије статус државе, док Вашингтон није видео велике користи од укључивања огромне, забачене и ретко насељене територије у федералне институције.

Ипак, Мајк Степовић напорно је лобирао широм Аљаске и САД да би придобио подршку, а то је уродило плодом и Ајзенхауер је потписао Закон о државности Аљаске.

Никада више на функцији

Добијањем статуса државе, функција гувернера територије више није постојала, па је Мајк Степовић ушао у трку за амерички Сенат, али је изгубио.

Остао је проминентна личност у Аљасци, али никада више није држао неку државну позицију. Наставио је да се бави адвокатуром.

Као и његов отац, Мајк се оженио Хрватицом Матилдом Барићевић из Портланда, али је за разлику од свог оца са њом остао у браку до краја живота.

Крајем 70-их година одселили су се са Аљаске у Медфорд у Орегону. Имали су чак тринаесторо деце, а једна ћерка удала се за легенду НБА лиге Џона Стоктона.

Матилда Степовић преминула је 2003. године, а Мајк 2014. у 95. години живота од повреде главе након пада.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 26. сеп 2021, 21:25) - Никола [нерегистровани]

Из Боке Которске

Рисан и породица Стијеповић у 19. веку нису имали везе са Црном Гором. Бока Которска је тада била у Аустро-Угарској, све до 1918, када су ти крајеви ушли у Југославију.
У Црној Гори су се нашли (не без противљења великог дела становништва!) 1945. - нараво, морало се тада слушати КПЈ (да те ноћ не би појела)

(недеља, 26. сеп 2021, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

Baš

Me briga za njih .