Читај ми!

Хромозом Y полако нестаје, а нови полни ген би могао да буде будућност мушкараца

Пол младунаца сисара одлучује мушки Y хромозом, али људски Y хромозом пролази кроз постепену дегенерацију и могао би да нестане у наредних неколико милиона година, што би довело до нестанка човечанства сем ако не еволуирамо нови ген. Добра страна јесте што постоје две врсте глодара које су већ изгубиле свој Y хромозом, али нису изумрле.

Нова студија објављена у Proceedings of the National Academy of Science проучила је како је код пацова из Јапана развијен нови ген који детерминише мушки пол.

Код људи, као и код других сисара, жене имају два X хромозома док мушкарци имају један X и малени Y хромозом.

X хромозом садржи око 900 гена који преносе информације које детерминишу многе особине невезане за пол. Са друге стране, Y хромозом садржи око 55 гена и много понављених низова ДНК који, чини се, немају функцију.

Али Y хромозом има једну велику разлику, а то је да садржи важни ген који покреће развој мушкарца током развијања ембриона.

Око 12 недеља након зачећа, покретачки ген активира друге гене који регулишу развој тестиса, који производе мушке хормоне и осигуравају да се беба развије у дечака.

Покретачки полни ген идентификован је 1990. године као SRY, а функционише тако што покреће генске путеве који почињу са геном SOX9 – кључним у детерминисању мушког пола код свих кичмењака.

Нестајући Y хромозом

Већина сисара има X и Y хромозоме сличне људским, први са много гена, а други са SRY и још неким. Проблем настаје због неједнаке дозе X хромозома код мушког и женског пола.

Оно што су научници утврдили јесте да су давно током еволуције код одређених врста, попут платипуса који је и данас опстао, X и Y хромозоми били једнаки.

То значи да је Y хромозом током 166 милиона година, колико људи се људи одвојене развијају од платипуса, изгубио већи део гена које је носио, од 900 је спао на 55 активних гена.

Том стопом губио је око пет гена сваких милион година, што значи да би за највише 11 милиона година могао потпуно да нестане.

Глодари без Y хромозома

Добре вести су да су идентификоване две врсте глодара које су такође изгубиле Y хромозом и опстале.

Врста глодара у источној Европи mole vole и група пацова у Јапану такође се могу „похвалити“ потпуним одсуством Y хромозома, а са њим и покретачког гена SRY.

Упркос томе што још није утврђено како европских глодара одређује пол без гена SRY, тим са Универзитета Хокаидо, предвођен биологом Асатом Куроивом, имао је више среће са пацовима у Јапану.

Њен тим открио је да се већина гена са Y хромозома пацова релоцирала на друге хромозоме. Међутим, нису пронашли никакав траг гена SRY, нити замену за њега.

Оно што су нашли су јесу одређене секвенце у геномима мужјака које нису биле код женки.

Открили су да постоји ситна разлика близу кључног полног гена SOX9 на трећем хромозому. Мала дупликација (само 17.000 парова од више од три милијарде) била је присутна само код мужјака.

То указује да овај мали део дуплиране ДНК садржи „прекидач“ који уобичајено покреће SOX9. Када су ову дупликацију убацили у гене мишева, утврдили су да она заиста повећава активност SOX9 и омогућава да он функционише без покретачког гена SRY.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 07. дец 2022, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

.

Bez brige: klimatske promene će ubrzo da reše tu stvar... neće trebati 11 miliona godina.

(среда, 07. дец 2022, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Tumačenje

Bez brige, izmisliće se do tada još neki rod, možda Žemški.

(среда, 07. дец 2022, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

flojd

Loš mozak kod ljudi .

(среда, 07. дец 2022, 13:24) - Veljko Okičić [нерегистровани]

smešno tumačenje i smešna pretpostavka

geni se "gube-nestaju" tokom evolucije kada nemaju funkciju, aktivni geni mogu da mutiraju, da se izmene individualno, ali kao takvi nemaju šansu da se prenesu na potomstvo i promene fluktaciju gena u populaciji. Tako da je ova tvrdnja je ono baš, ali baš smešna :)

(среда, 07. дец 2022, 11:47) - anonymous [нерегистровани]

Sva ta istraživanja imaju samo jedan cilj

... a to je - drastično smanjivanje muške populacije.
Čak i to što je kod tamo nekih pacova muški gen dobio biološku supstituciju kojom priroda spašava muški rod, dakle to otkriće nije ništa utešno već je u pravcu - šta bi bilo kad bi bilo, te da se i takva moguća reakcija prirode blagovremeno eliminira.

(среда, 07. дец 2022, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Domaćin

Eto genetički će da unište srpskog domaćina (za 11 miliona godina) i zamene ih (seka persama). Boško! Spasavaj! :D