Читај ми!

Заслађивачи – сладак укус без калорија

Конзумирање шећера може се негативно одразити на ваше здравље у више сегмената укључујући дијабетес, гојазност и обољења срца. Уколико водите рачуна о себи и желите да се заштитите од негативних аспеката шећера, нудимо пет природних алтернатива.

Advertisement

Велике количине шећера можемо наћи у много намирница као што су газирани и негазирани сокови, ароматизовани јогурти, цереалије, скоро сваки вид прерађене хране, сосови, хот дог, месне прерађевине и разне врсте хране које можемо купити у пекари, као и у многим другим.

Чак и ако избегавате десерт, често ћете конзумирати шећер.

Заслађивачи са нула калорија су веома пропуларни у дијеталним производима, а већ неколико година у индустрији хране и пића, и студије показују да они могу бити савезник у процесу губитка телесне тежине.

Ови заслађивачи ће утолити вашу потребу за слаткишима:

Кокосов шећер

Познат и као шећер кокосове палме, долази из сока цвета кокоса. Вари се спорије од обичног шећера, добро утиче на ниво шећера у крви и подиже ниво енергије у организму. Садржи калијум, магнезијум, цинк и друге минерале, као и витамине Б1 и Ц. Има благи укус карамеле.

Јаворов сируп

Истраживања показују да јаворов сируп садржи најмање 54 различита хранљива једињења. Нека од њих користе се у спречавању дијабетеса, канцера и упала. Овде се мисли на чист јаворов сируп, не на кукурузни или неки други са аромом јавора. Можете га користити уз роштиљ, као прелив за салате и, наравно, као додатак палачинкама.

Стевија

Користе се листови жбуна латиноамеричке стевије. Овај заслађивач садржи витамине, минерале и антиоксиданте, а нема калорија.

Такође не утиче на повећавање нивоа шећера у крви. Засладите пића или храну течном стевијом или оном у праху. Користите малу количину ове биљке јер је 400 пута слађа од шећера.

Црни заслађивач

Нуспроизвод прераде шећера, код нас познатији као малтекс, садржи гвожђе, магнезијум, минерале и витамин Б6. Природан је лаксатив. Користи се у рецептима који садрже шпиновање, и у слаткишима, као и као глазура за ћуретину и пилетину.

Мед

Поред тога што садржи прегршт витамина и минерала, непрерађени мед је добар у борби против бактерија и вируса, а може ублажити кашаљ, упалу грла и друге респираторне инфекције. Пијте га у топлим напицима, једите уз тост, у овсеној каши, у салатама или у путеру од кикирикија. Дозирано, тек да вашој омиљеној храни омогући сладак укус.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. окт 2021, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

Malteks i melasa

Malteks je ekstrakt jecmenog slada, nusproizvod prerade secera je melasa!

(уторак, 26. окт 2021, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Hteo bih da dodam

Javorov sirup, malteks, a naročito med, jesu mnogo bolja opcija od rafiniranog (belog) šećera.
Između ostalog i zato što se prilikom njihove upotrebe nema osećaj lažne zaslađenosti, ni potreba za dodatnim količinama, a veoma dugo održavaju osećaj zasićenosti šećerom - za razliku od belog običnog šećera.
Kokosov šećer sam takođe lično koristio celo jedno pakovanje od oko 350 g i utisci su sledeći:
- cena je za naše pojmove astronomska (oko šest puta veća od cene meda!);
- kada se sam kokosov šećer proba, ne izgleda bitno različit po slatkoći od konzumnog šećera ali kada se doda nekoj namirnici slatkoća se celosno izgubi!!!
Potrebno je staviti oko tri puta veću količinu od običnog, da bi se uopšte osetio ukus slatkoće, u suprotnom namirnica ostane neukusna. A to se ne isplati raditi.

A steviu nisam probao, iako je to kod nas jedna od najstarijih zamena za šećer ...