Европљани страхују од утицаја рада на здравље

Готово 80 одсто становништва ЕУ сматра да се, у одређеној мери, рад негативно одражава на здравље, показали су резултати недавно спроведеног истраживања на територији Уније.

Већина Европљана сматра да им посао погоршава здравствено стање, наведено је у истраживању спроведеном за потребе Европске агенције за безбедност и здравље на раду.

Током анкете коју је британска истраживачка група ТНС (Таyлор Нелсон Софрес) спровела у свих 27 земаља чланица Европске уније, укупно 28 одсто испитаника изјавило је да сматра да рад у великој мери угрожава здравствено стање.

Нешто мање од 50 одсто учесника изјавило је да рад угрожава здравље у одређеној мери.

Међу испитаницима, постојање везе између погоршања здравља и посла њих 15 одсто оценило је као не баш реалну тврдњу, шест одсто сматра да посао "уопште не угрожава здравље", док четири одсто учесника истраживања није имало одговор.

Највећи број људи који сматрају да рад у већој мери или много утиче на њихово здравље регистрован је у Литванији, чак 91 одсто, а најмањи на Малти, 61 одсто.

Упитани о побољшању услова рада, 57 одсто анкетираних Европљана оценило је да су се они много или у већој мери побољшали.

Грчка се, међутим, налази на челу групе земаља, у којима су учесници анкете дали најлошије оцене које се односе на услове рада, испред Бугарске, Словеније и Румуније.

број коментара 0 Пошаљи коментар