Отпор обавезној вакцинацији

Упркос уверавањима стручњака да су компликације након вакцинације против вируса новог грипа минималне, велики број здравствених радника у свету противи се обавезном примању вакцине.

Амерички здравствени радници противе се обавезном вакцинисању против вируса Х1Н1. Главни аргумент запослених у здравству је то што вакцина није клинички тестирана као што је то случај са вакцином против обичног грипа.

Не постоји слобода избора, то јест могућност да они који неће да се вакцинишу, не буду вакцинисани.

Сестре, лекари и други здравствени радници највише страхују од тога да ће услед вакцинације доћи до неке компликације и да нико неће знати како да помогне и излечи таквог пацијента.

Према одредби која је усвојена 13 августа, у америчкој држави Њујорк сви они који су запослени у здравственим установама и који „потенцијално могу пренети вирус на пацијенте" до 30. новембра морају примити вакцину против вируса Х1Н1.

Таква одлука власти намеће питање какве околности условљавају обавезну вакцинацију.

Државни комесар за здравство Ричард Дејнс, у прилично дугачком отвореном писму, истакао је да здравствени радници „дугују пацијентима и целом друштву доказ о безбедности научних стандарда", као и да је неопходно још једном потврдити посвећеност традицији стављања интереса пацијената испред својих подржавањем обавезног вакцинисања.

Протести против овакве обавезне заштите најављени су у САД, али су окупљање на улицама Лондона за 3. октобар најавили и тамошњи здравствени радници.

Судећи према саопштењу које је издала служба за односе са јавношћу Војске САД, у отобру почиње вакцинација и свих у војној служби.

У америчкој држави Масачусетс очекује се да до 15. децембра здравствени радници приме вакцине против вируса грипа типа А Х1Н1, али вакцинација није обавезна.

Критичари обавезног вакцинисања истичу најчешће нежељене ефекте које сами научници и лекари признају.

Највише полемика изазвало је присуство тимеросала, органског једињења које се користи за конзервацију вакцина, а будући да садржи живу избачено је из употребе због бојазни да може довести до појаве аутизма.

У научним радовима истиче се да иако нежељена дејства, која вакцина против грипа може изазвати, углавном нису озбиљна, постоје потенцијалне опасности физиолошке природе.

Мишљења о заштити постојећим средствима и даље су подељена, али се стручњаци слажу да масовна вакцинација против вируса грипа Х1Н1 не би имала учинак као заштита од дечје парализе, дифтерије и богиња.

број коментара 0 Пошаљи коментар