Читај ми!

Ко су најбогатије жене света

Упознајте пет најбогатијих жена света и сазнајте како су стекле своје богатство.

Када помислите на жену са много новца, можда ће вам прво на памет пасти медијски најекспонираније Ким Кардашијан или Ријана, које су своју имовину углавном стекле саме, али њихово богатство није ни десети део оног што поседује нека од најимућнијих жена света. Било да су своју имовину наследиле, зарадиле, или је стекле удајом, родна неравноправност присутна је и на том плану, јер нпр. чак и најбогатија жена света има тек трећину богатства Илона Маска. Али ипак има нешто више од Марка Закерберга.

Ево ко су жене са најдубљим новчаницима на свету.

5. Жаклин Марс: 32,6 милијарди долара

Жаклин Марс је радила у истоименој компанији скоро 20 година, али за милијарде које поседује треба да захвали свом деди Френку Марсу, који је основао Mars Incorporated још 1911. године. Фабрика за производњу слаткиша и хране за кућне љубимце, која стоји иза популарног бренда М&М или Педигре хране за псе учинила је његову унуку мултимилијардером. Жаклин је у компанији радила од 1982. до 2001, а сада је, у својој 82. години, у њеном одбору. Њено богатство процењује се на више од 32 милијарде долара, према Форбсу. Поседује и фарму коња у Вирџинији са животињама које су јахали и освајачи олимпијских медаља.

4. Мекензи Скот: 43,6 милијарди долара

Бивша супруга другог најбогатијег човека на планети, Џефа Безоса, из тог брака није изашла кратких рукава, али је од тада већ дала више новца у добротворне сврхе него што је он икада раније. Мекензи је донирала више од 12,5 милијарди долара за 1.253 организације у протекле две године од развода, према Блумбергу. Међутим, и даље је једна од најбогатијих жена на планети, са нето вредношћу од 43,6 милијарди долара. Добила је 38 милијарди долара од заједничког богатства у нагодби за развод, као и четвртину акција Амазона, али се обавезала да ће донирати велики део свог огромног богатства.

3. Алис Волтон: 59,2 милијарде долара

Са своје 72 године, Алис Волтон је трећа најбогатија жена на свету и већ неко време је на листи захваљујући очевој пословној способности. Ћерка оснивача Волмарта, Сема Волтона, била је најбогатија жена на свету у 2020. Она и њена браћа деле 50 одсто удела у компанији. Волтонова је међу најбогатијим женама на свету више од 10 година, а њена љубав према уметности је добро позната. Тренутно је председница Музеја америчке уметности у оквиру Фондације породице Волтон. Средином маја 2022. породица Волтон изгубила је невероватних 19 милијарди долара, када је цена акција компаније пала након објављивања кварталних резултата. Паду су допринели проблеми због короне, залиха и повећања цена горива.

2. Џулиjа Кох: 63,4 милијарде долара

Шездесетогодишња Џулија Кох, заједно са своје троје деце, поседује 42 одсто друге највеће светске приватне компаније, Кох Индастрис, коју је основао њен покојни супруг Дејвид. Кох је био филантроп и политички донатор конзервативаца. Био је на челу своје компаније од 100 милијарди долара све док се није пензионисао 2018. године, а наредне године преминуо. Џулија је врло активна у њујоршким високим круговима, а често је виђен гост на елитним манифестацијама, попут Мет Гале, коју је фондација њеног мужа спонзорисала.

 

1. Франсоаз Бетанкур Мајерс: 74,8 милијарди долара

Неприкосновена на првом месту, наследница козметичке империје Лореал, Франсоаз Бетанкур Мајерс, упркос компликованом односу с мајком Лилијан, за све што има може да захвали управо њој. На прво место најбогатијих жена света доспела је 2018. после мајчине смрти, која је до тада годинама држала то место. Шездесетосмогодишња Франсоаз је унука оснивача компаније. У управном одбору Лореала је од 1997, а бави се и списатељским радом. Она и њена породица поседују 33 одсто бизниса. После пожара који је разорио катедралу Нотр Дам у Паризу, њена породица је донирала 226 милиона долара за обнову једног од симбола француске престонице.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јун 2022, 18:01) - Obični mali miš [нерегистровани]

@Najslavnije i najbogatije zene sveta

Šta si hteo da nam kažes tako "iscrpnim" komentarom? Nesto o svojoj vrtoglavici? Ili možda pijes kafu s njom u Parizu?

(четвртак, 23. јун 2022, 13:28) - Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Najslavnije i najbogatije zene sveta

Isprva nisam imao sasvim pojmljivu svest i razum koliki je novac u pitanju 75 mlrd S ? To je zvanicno procena za najbogatiju zenu sveta Francuskinju

(четвртак, 23. јун 2022, 13:20) - Nenad Ranisavljevic Paris [нерегистровани]

Najslavnije i najbogatije zene sveta

Sta da vam pravo kazem , mislim da ih trenutno u svetu ima jako mnogo , verovatno im se cak sta vise i ne zna ni tacan broj koliko ih danas trenutno ima . Ali boze moj kako se koja od njih tako naglo obogatila ko ce ih znati , ali jedno je bitno da znamo da je najbogatija medju njima Francuskinja Fransoaz Betankur vlasnica Loreala , cime je nastavila porodicnu tradiciju uticajne Francuske kozmeticke kuce cije se bogatstvo procenjuje na 75 miiliona S americkih zelenih novcanica ,zar je to malo , to vam je pravo da vam kazem toliko ogromna cifra novca od koje bogme da vam se zavrti u glavi na samu pomisao na te pare ,retko ko danas te pare moze sebi da priusti a rmbanjem danonocnim rintanjem ,gospodo draga znate li vi nekog u svetu ko bi sebi mogao da obezbedi ovoliku hrpu novca samo od aktivno produktivnog svakodnevnog rada , ja pravo da vam kazem takvu osobu ne poznajem ili je bar dosada nisam uspeo da je upoznam .

(четвртак, 23. јун 2022, 08:11) - anonymous [нерегистровани]

I ne razlikujemo se puno

I njima je dan 24 sata koji treba "ubiti", djeca koja su blago receno razocarala, (ne)sretan brak, "prijatelje" iz interesa, familija, starenje, kriza godina, bolesti...

(уторак, 21. јун 2022, 22:22) - anonymous [нерегистровани]

Money..

Da im se nađe za zagrobni život.

(уторак, 21. јун 2022, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Surova istina

Nijedna nije zaradila novac!