Читај ми!

Преминуо Аки Рахимовски, певач Парног ваљка

На званичним налозима на друштвеним мрежама југословенског и хрватског рок састава Парни ваљак објављена је вест да је њихов певач, Аки Рахимовски, преминуо у 67. години.

Парни ваљак се песмом За мало њежности опростио од свог фронтмена Акија Рахимовског.

Александар Аки Рахимовски рођен је у Нишу, али се убрзо са породицом преселио у Скопље. Пошто му је отац био професор музике, са седам година је кренуо у музичку школу, одсек клавир и певање.

Као тинејџер био је члан неколико рок састава од којих су неки групе Вакуум, Крвна браћа и Тор, са којом је наступио на фестивалу у Загребу 1975. године.

Исте године упознаје гитаристу и композитора Хусеина Хасанефендића Хуса и Јурицу Пађена. У сарадњи са менаџером Владимиром Михаљеком Михом оснивају групу Парни ваљак.

Име групе је изабрано по првој песми коју су увежбавали да свирају, Ја сам парни ваљак, коју је Хасанефендић написао док је био члан Групе 220.

Ускоро су почела да издају синглове, а 1976. су објавили први студијски албум Дођите на шоу за ПГП РТБ. Први наступ су имали у Београду у хали „Пионир“, где су наступили са Оливером Мандићем и ЈУ групом.

Други албум, Главом кроз зид, објављују већ 1977. за загребачки „Југотон“, а Градске приче по изласку Хасанефендића и Рахимовског из војске, 1979. године.

На овом албуму се нашла и песма Бранимира Штулића Јаблан, а издвојиле су се и песме Уличне туче и Страница дневника, која се сматра првим правим хитом Парног ваљка.

После великог успеха ове плоче, под називом Steam Roller објављују за издавачку кућу Си-Би-Ес албум City Kids намењен за тржиште Западне Европе.

Осамдесетих година нижу се албуми, Вријеме је на нашој страни, Главном улицом, Ухвати ритам, Покрени се!, Анђели се досађују – на којем се нашао чувени хит Јесен у мени... Сви албуми достижу златне и платинасте тираже од више милиона продатих примерака.  

Године 1991. поводом 15 година рада, Парни ваљак објављује албум снимљен уживо Свих 15 година на којем се нашло 29 песама, а исте године објављују и компилацију Пусти нек траје.
Један од најуспешнијих и најпродавнијих хрватских албума објављују 1995. године, Bez struje: Live in ZeKaeM, а до 2000. снимају још два студијска албума.

На тридесету годишњицу Парног ваљка Хус одлучује да престане са концертним активностима, док остатак састава, под вођством Акија Рахимовског наставља са радом.

У јесен 2009. године објављују велики повратак у саставу: Аки, Хус, Брк, Преxи, Беро и нови бубњар, Далибор Маринковић Дадо, и крећу на турнеју на којој потврђују да су у самом врху популарности. Посећују веће градове у Словенији, Босни и Херцеговини, а у октобру 2010. године чак два пута распродају Београдску арену и најављују концерте по остатку Србије.