Читај ми!

Почиње „Кустендорф“, 14 остварења у трци за Златно јаје

У Дрвенграду почиње 16. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“. Под слоганом „Уметност изнад свега“ такмичи се 14 остварења. Награда Дрво живота биће уручена академику Душану Ковачевићу.

Уметност изнад свега – слоган је 16. „Кустендорфа“ који и ове године окупља филмске ствараоце из целог света. Њих 374 пријавило је свој филм у нади да ће стићи на јединствен фестивал.

Одабрано је њих четрнаест из Србије и још десет земаља од Узбекистана, преко Ирана, до Швајцарске.

„Биће увек онога што је овде увек било – великих филмова који допиру до најснажнијих осећања људских, активирају их, доводе до узбуђења, катарзе. Ове године је слоган Уметност изнад свега, због тога што је уметност угрожена“, истакао је Емир Кустурица, редитељ и оснивач „Кустендорфа“.

„Оно за чим ми трагамо је оно што није комерцијално и које настаје не са идејом колико ћу карата да продам и колико ће људи да плати да би нешто погледало и прочитало, већ колико ћу дуго остати у памћењу оног конзумента тог културног дела“, наводи министарка културе Маја Гојковић.

Награда Дрво живота, биће уручена сценаристи, редитељу, драмском писцу и књижевнику Душану Ковачевићу. У жири стиже Славко Штимац. Видео-поруку шаље редитељ Рубен Естлунд.

„Захвалио бих се Емиру и целој екипи и жао ми је што нисам на отварању. Уживао сам у фестивалу 2018. године. Што се Троугла туге тиче, Маркс је рекао да ће агресиван капиталистички систем од људи направити непријатеље. Неки делови су ме инспирисали и део су филма, али не бих волео да филм доживите као глупи левичарски филм. Не стављајте га олако ни лево ни десно. Будите отворени“, поручио је Естлунд.

Иако је пре 16 година основан с том идејом, данас је, чини се, јасније него икада пре, да је „Кустендорф“ право уточиште за уметнике, за публику, за оне који ће, можда, ипак спасити свет.

Капија „Кустендорфа“ до 29. јануара биће отворена за све оне бесповратно заљубљене у магију стваралаштва.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. јан 2023, 12:53) - M.S [нерегистровани]

Bravo

Bravo, bravo ,bravo ........

(четвртак, 26. јан 2023, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

dr

samo napred