Читај ми!

„Аватар: Пут воде“ – једно сасвим другачије филмско искуство

Један од најбољих савремених режисера света Џејмс Камерон, снимио је нови део саге Аватар, који је назвао „Аватар: Пут воде“. Овај филм је пре неколико година померио границе филмске анимације, а наша публика ће од 14. децембра бити у прилици да види наставак епске научнофантастичне приче.

Џејмс Камерон је још 2006. године најавио да ће направити наставке Аватара ако филм буде успешан, а 2010. је обећао два. Аватар је овенчан са три Оскара, наградом Бафта и Златним глобусом за најбољи филм. Коначно, после 13 година стигао је обећани наставак који је по првобитним плановима требало да се појави 2014. године.

Гост јутарњег програма, Игор Станковић, директор „Мегаком филма“ и МТС дворане, напомиње да је Џејмс Камерон редитељ који ствара импресивно искуство захваљујући коме гледалац постаје део карактера са којим доживљава и проживљава своје филмско искуство.

„Камерон је у зениту свог креативног стваралаштва и сигурно је један од највећих, у овом тренутку сигурно и највећи редитељ, како Холивуда тако и данашњице. Са својим филмовима је пуно пута то потврдио, али Аватар: Пут воде је нешто потпуно другачије. То је истинска авантура захваљујући којој ће сваки гледалац одласком у биоскоп ући у један чудесни свет фантазије. Што мање сумњате у оно што видите на платну, то ћете више уживати“, наглашава Станковић.

Пандора је овог пута смештена под водом и види се да је Камеронова опсесија роњење, најдубља тачка на свету. И његови ранији филмови, попут Амбиса, откривали су тај чудесни подводни свет. Филм траје три сата и 12 минута, а колико је коштао то се не зна.

Снимање је почело августа 2017. на Менхетн Бичу, Калифорнија, док је у исто време сниман наставак Аватар 3 на Новом Зеланду. Графичко снимање је завршено новембра 2018. године. Било је 1.500 страница сценарија, а девет, тренутно највећих, сценариста Холивуда је радило на њему.

Направљен је резервоар са водом који до сада нико није направио за потребе снимања филма. Кејт Винслет која се после Титаника, појављује и у овом наставку Аватара, као и остали глумци, морали су да прођу курс роњења на дах са инструкторима.

„Џејмс Камерон који држи рекорд у роњењу до најдубље тачке уз помоћ справа, од 11.000 метара, може да издржи под водом пет минута и 20 секунди, а Кејт Винслет је издржала седам минута и 40 секунди“, подсећа Игор Станковић.

Костимограф Миленко Вујић, који је радио костиме за премијеру филма Марсовац: Спасилачка мисија, и овог пута је приремио костим за премијеру Аватара: Пут воде у Србији.

„Ја сам се јако изненадио када су ми на премијери Марсовца двојица људи из 'Твенти сенчери фокса' пришли и питали да ли могу да се сликају са костимом који сам ја урадио. Мене је то зачудило зашто мене питају када су они творци филма. То вам кажем како бих дочарао колико цене свачији рад“, наводи Вујић.

Рад на костиму за наставак Аватара је пре свега подразумвао потрагу за материјалима који ће омогућити да костим буде што аутентичније оном из филма, објашњава костимограф, гост Јутарњег програма.

„Основа је ликра, а све додато су разне перлице, ђинђувице и све је ручно рађено. Уклапање разнобојног перја, све како би било што верније оригиналу“, додаје Вујић.

Публика у Новом Саду већ је имала прилике да испрати шетњу Аватара и судећи по коментарима на друштвеним мрежама, оставили су снажан утисак на окупљене.

„Ми користимо Миленка као неког ко је спреман да нам уради нешто док не оде у Холивуд. Сваки од костима које он изради захтева сагласност студија да је веран оригиналу. А Миленко то уради без фотографија, без нацрта, већ искључиво са екрана направи аутентичан костим који је веран оригиналу“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму, Игор Станковић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 08. феб 2023, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Podukt američko - kanadske Industrije za stvaranje velikih ličnosti

Ti "velikani" su produkt jedne veoma dobro organizovane i osmišljene imperijalne produkcije kreiranja autoritetnih osoba koje se usput mogu veoma praktično upotrebljavati za razne oblike politike imperijalne dominacije u svetu - na mnogim poljima.
Koliko li je po svetu kud i kamo talentovanijih i sposobmijih pisaca naučne fantastike i eventualnih režisera, naučnika, pronalazača koji nikada nisu niti će dobiti šansu da svet o njima uopšte čuje.... jer nisu deo imperijalne mreže i koreografije.

(среда, 08. феб 2023, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Bežanija

Realan svet je surov i brutalan . Zato su nam potrebni filmovi da izađemo iz realnosti na sat-dva . Ali ni film nije uvek bolji od realnog sveta . Neka vrsta mlake droge za zaborav .

(среда, 08. феб 2023, 12:16) - Зоран [нерегистровани]

У центар

Браво.

(понедељак, 12. дец 2022, 04:57) - Ljiljana [нерегистровани]

Bravo!

Za komentar

(недеља, 11. дец 2022, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Uvedite oznaku za reklamne tekstove

Ovo je sramota i strahota šta vi objavite kao članak. "Sasvim drugačije filmsko iskustvo"? Ljudi bez ikakvih znanja i sposobnosti izmislili su termin "korisničko iskustvo" pre više od 20 godina i od tada ga ne ispuštaju iz usta. Zato što za 20 godina nisu smislili drugu poštapalicu bez ikakvog značenja. Ono što se gleda ne može da utiče na iskustvo gledanja. Na to iskustvo utiču okolina, društvo, grickalice, atmosfera u prostoriji/sali. "Saga Avatar"? Kako jedan jedini film već čini sagu? Da li ste pročitali ovu gomilu reklamnih gluposti pre objavljivanja? "Pre nekoliko godina"? Avatar je star 13 godina, kako i piše. To vam je "nekoliko"? Eno, sin mi je sa nekoliko godina krenuo u sedmi razred? "Filmska animacija"? Avatar nije uopšte bio prvi film sa "vantelesnom" glumom niti je u tom smislu pomerio neke specijalne granice. Granice su pomerene Kameronovim filmom Terminator 2 i spotom Majkla Džeksona za pesmu Black and white. Avatar je samo šarenra evolucija. Nije loš film (kao što nije ni epski), ali nije ni toliko spektakularan. Samo je dobro i pažljivo urađen (kao i većina Kameronovih filmova), iako koristi previše šablona. Rekord Kejt Vinslet (za snimanje) nikakve veze ni sa čim nema. Inače, postavljen je posle 4 nedelje intenzivnog vežbanja sa vojnim instruktorima, gde je cilj bio upravo da se što duže zadrži dah. Na sve to Igor Stanković ne može da nas podseća, jer nigde nije ni rečeno. Potom sledi druga polovina teksta koja hvali i promoviše kostimografa. Jako mi je drago zbog njega i želim mu sve najbolje, ali ne vidim kakve to veze ima sa tim da li film valja?

Ceo članak je samo PR . I vi to objavite na sajtu najvećeg državnog medija. Blago nama.