Читај ми!

Бес у вожњи може да омете и најбоље возаче, ево како да се не нервирате

Возач испред вас споро вози зато што телефонира или вас неко исече без разлога. Стојите у колони а возач иза вас вам труби – све су то уобичајене ситуације у саобраћају које свакога разбесне, а онда тако бесни и само правимо неразумне потезе. Како да останемо мирни?

Када нас други аутомобил нагло пресече, осећамо се омаловажено, објашњава професор психологије Рајан Мартин, са Универзитета у Висконсину, аутор књиге Зашто се љутимо: Како да искористите свој без за позитивне промене.

Неки људи толико побесне у вожњи да су спремини да се потуку са возачем који их је изнервирао.

„Зато што су љути, фрустрирани и иритирани, доносе горе одлуке него што би иначе донели“, наводи психолог, „а све те лоше одлуке могу довести до незгоде, повреде или смрти“.

За волан седамо под стресом због неких проблема код куће или на послу, и врло безначајни догађаји у саобраћају могу да нас подстакну на агресивну вожњу, додаје психолог Емануел Робинсон, из Центра за безбедност саобраћаја.

Моћ анонимности

Многи возачи осећају да их на путу штити анонимност и зато често ураде нешто што се иначе не би усудили.

„Вероватно никада не би промарширали поред људи који стоје у реду и стали на чело. Осећали би се врло непријатно, зар не“, додаје Робинсон.

Али у вожњи људи се често понашају много агресивније и непристојније него што је друштвено прихватљиво, зато што мисле да су анонимни и да се више неће сретати са другим учесницима у саобраћају.

Возачи често имају лажни осећај да су неке радње, као што је нагло кочење, а затим убрзавање безбедно и безопасно.

„Иронија је у томе што то уопште није безбедно“, напомиње психолог, „и постоје врло стварне и озбиљне последице“.

Покушајте да умирите бес на путу

Када смо љути, тешко нам је да сагледамо ситуацију из другачије перспективе. Психолог саветује да у тим тренуцима дубоко удахнемо и покушамо да не реагујемо истог тренутка.

Имамо обичај да проглашавамо друге да су лоше особе и осуђујемо њихово понашање, а када сами направимо неку грешку, онда оптужимо спољне факторе.

„Возач који ме је исекао на путу је лоша особа, али ако сам ја некога исекао, само сам погрешио“, додаје Робинсон.

Психолог саветује да током вожње слушамо неку умирујућу музику или неки поткаст, што такође може бити опуштајуће. Сигурно нећете побеснети док сте фокусирани на занимљив разговор

На крају, ако вас саобраћајне гужве на ауто-путевима толико нервирају и чине вас бесним, покушајте да кренете неким алтернативним правцем ако је икако могуће, саветује психолог.

Планирају унапред

Ако већ унапред знате да се лако разбесните због агресивних и некоректних возача, требало би да смислите стратегије како да се одбраните од непријатних емоција пре него што кренете на пут, напомиње Мартин.

„Вожња је један од најгорих тренутака да покушате да се носите са својим бесом јер не размишљате јасно“, напомиње психолог.

На пример, ако вас неко исече у вожњи, реците себи да сте га намерно пустили.

Осим тога, покушајте да кренете довољно раније до одредишта како би себе поштедели додатног стреса због кашњења.

Ако видите да ћете закаснити, дубоко удахните и покушајте да не мислите да ће вам ситуација у саобраћају упропастити читав дан.

Реците себи: „Да, ово је фрустрирајуће, али то што ћу мало да закасним није најгора ствар на свету“, саветује психолог Рајан Мартин.