Читај ми!

Време Златара тек стиже, а сваки његов предео већ заслужује разгледницу

Планина Златар, дуго запостављена, последњих година убрзано се развија, а интересовање туриста и инвеститора је све веће. Неопходна су и улагања јер је туризам, уз пољопривреду, стратешка грана нововарошке општине, и услов да се задрже млади.

После успешног туристичког лета, јесен је на Златару у свом богатству боја, миру и тишини предела, од којих сваки може да се нађе на разгледници.

Ретки посетиоци уживају у природи, док су неки, посебно најављени у организованим групама, због свеопште ситуације, боравак померили за неко друго време.

Заљубљенике ипак Златар привлачи у свако доба.

„Златар је моја омиљена планина, тако да сваки пут се враћамо са великом жељом и, што се мене тиче, увек је доста зеленила и неке лепе енергије", каже Јована Кнежевић из Ниша.

„Водим неке странице на друштвеним мрежама које се баве промоцијом туризма, и могу вам рећи да је веома добар одзив код публике кад окачимо неке фотографије са Златара", додаје Милан Кнежевић, такође из Ниша.

Повећан број и интересовање туриста показали су и проблеме, односно шта то све Златару недостаје.

Осим додатних туристичких садржаја, сада се граде пре свега они намењени спортистима и рекреативцима. Уз повећану градњу, нове хотеле и апартмане неопходно је решити и инфраструктуру која их прати - путеве, воду, струју, канализацију, јер је све недовољно и за садашње, а посебно за будуће инвестиције.

Уз сопствена средства, помоћ државе им је драгоцена.

„Радимо један пројекат решавања канализационе мреже у другој зони Златара, и то је један од најважнијих пројеката поред пута који смо урадили, поред расвете коју смо урадили, поред модернизације путева у другој зони Златара које ћемо урадити, јер су предвиђени - овим пројектом од 50 милиона динара које инвестира Министарство привреде и буџет локалне самоуправе. Верујемо да ће време Златара тек доћи", истиче председник општине Нова Варош, Радисав Васиљевић.

Златар има и своја језера и на њима се сезона приводи крају, а сви који се на било који начин баве туризмом - прижељкују још боље туристичке дане.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 10. окт 2021, 06:35) - anonymous [нерегистровани]

достићи изврсност

Златар не сме да понови грешку коју је направио Златибор, па да се превише урбанизује. Нисам рекао ништа ново, мислим да су сви свесни тога, али то треба стално понављати. Златар има изванредне природне услове за развој туризма, дрвне индустрије, сточарства, лековитог биља, а за туризам је најважније какав треба да буде његов туристички производ. И, потребна су велика средства да се направи изврстност, која ће давати финансијски резултат, очување природе, и одрживи развој. Не сме се у циљу "развоја туризма" уништити планина. И не сме се журити и бити брзоплет.

(субота, 09. окт 2021, 21:05) - Radovanovic Jelena [нерегистровани]

Zlatar

Zlatar je najlepsa planina.Ja i moj muz ga stalno posecujemo i odusevljeni smo.Za svaku preporuku