Читај ми!

Туристи са река ускоро пречицом до Виминацијума

Археолошки парк Виминацијум добио је права да обавља посао лучког оператера на пристану у Костолцу. Од поновног отварања туристичке луке, велика очекивања имају предузетници, запослени у Виминацијуму, али и управа Града Пожаревца.

За десетак година колико Лука у Костолцу не ради, Археолошки парк Виминацијум је изгубио велики број својих високообразованих и високоплатежних туриста који Србију обилазе речним крузерима. 

Уверени су да ће као одговорни лучки оператер новог лучког подручја у Костолцу поново бити у првом плану.

„Надамо се да ћемо вратити те људе назад. Тај број туриста је ишао и до 80.000, 90.000 пре короне. То је значајан приход за Археолошки парк, значајан за самоодрживост читаве наше приче и читавог пројекта“, каже Немања Мрђић, директор Археолошког парка Виминацијум.

У међувремену, туристи са реке су до Виминацијума долазили након што се искрцају у Тврђави Голубачки град, што је било и скупо и напорно. Сада ће и Пожаревац бити знатно приступачнији.

„Циљ Туристичке организације и Града Пожаревца је да те исте туристе привуче у овај континентални део града, да покажемо све наше ресурсе и атрибуте од Ергеле Љубичево, градског здања, Милоша у Парку, Галерије Милене Павловић Барили, музеја и сличних дестинација“, наводи Василије Балдић, директор ТО Пожаревац.

Иако још не знају шта да очекују, због специфичности речног туризма, најбољем се надају и угоститељи на обали ове мале градске општине.

„Уколико буде посла, када почну крузери да пристижу овде, и да се ти гости задржавају у ресторану, појачаћемо особље. Можда ћемо и башту проширити. Сваке године радимо на уређењу ресторана“, рекао је Данило Стевановић, власник ресторана „Дунавски драгуљ“.

Град Пожаревац је већ завршио радове на инфратруктури. Реконструисан је део пута до обале, уведена је струја и вода.

Пристан чека на активацију већ неколико година, само ће га померити низводно за педесетак метара, чим Агенција за управљање лукама обезбеди неопходне дозволе.

У Виминацијуму се надају туристима са Дунава већ ове године, али следећа сезона има много више изгледа да обори све рекорде.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 03. авг 2021, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Turizam na Dunavu

Turizam na Dunavu je odlicna stvar i dobar posao od koga mnogi nasi restorani, prodavnice i drugi sadrzaji mogu odlicni da zive.