Читај ми!

Бразилска морнарица потопила носач-авиона, хиљаде тона азбеста и отровних материја отишло у море

Бразил је потопио расходовани носач-авиона упркос упозорењима група за заштиту околине да је брод препун отровних материјала.

Планирано и контролисано потапање спроведено је касно поподне у петак, око 350 километара од бразилске обале у подручју где је дубина океана око 5.000 метара, навела је бразилска морнарица.

Одлука да се потопи шест деценија стар „Сао Пауло“ донета је након што бразилске власти нису успеле да пронађу луку која је спремна да га укотви.

Иако су војни званичници рекли да ће потопити брод на „најбезбеднијем подручју“, групе за заштиту околине критиковале су одлуку, наводећи да носач-авиона садржи хиљаде тоне азбеста, тешких метала и других токсичних материјала који могу да загаде воду и уђу у ланац исхране.

Еколози су због тога апеловали на новоизабраног бразилског председника Лулу да Силву, који је обећао да ће зауставити уништавање животне околине, да хитно прекине „опасни“ план потапања.

Бројне бразилске еколошке групе издале су заједничко саопштење са „Гринписом“ и „Си шепардом“, оптужујући бразилске власти да су потапањем прекршиле „три међународна споразума“ о екологији и нанеле ненадокнадиву штету морском животу и обалским заједницама.

Надлежни у Бразилу су инсистирали да је боље да намерно и планирано потопе брод него да дозволе да спонтано потоне у луци.

Морнарица је рекла да је изабрала место за потапање узимајући у обзир безбедност животне средине и које ће имати најмањи ефекат на здравље људи, животиња и екосистема.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 11. феб 2023, 09:34) - ПСА [нерегистровани]

Није баш тако

Да се могло исећи челика и алуминијума то би се урадило али су трошкови превелики да би се исплатило. Друго, обично се за оваква потапања бирају одговарајућа места у океанима где ови бродови постају основа коралних гребена и станишта за животиње. Наравно, питање је да ли је и у овом случају то место адекватно одабрано.

(субота, 04. феб 2023, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

Најефикаснији политичари

-- најбрже заборављају шта су рекли.
Најопаснија болест за људски род је - политичка деменција.
Није проблем у томе што неки обећавају све и свашта, него што многи верују све и свашта.

(субота, 04. феб 2023, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

eto..

pa to je glupost, toliko celika, aluminiuma se moglo iskoristiti, ovo je nag gluplja alternativa koju su mogli doneti, posle tamo pricaju kako da zastitimo okeane, korale i ko zna sta sve a jedna drzava uradi tako nesto glupo da nije moglo biti gluplje...zato i postoji toliko smeca u morima jer radi ko sta hoce...ali dobro, tazimo druge egzoplanete gde bi se mogli preseliti kad ovde sve unistimo...OMG

(субота, 04. феб 2023, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

Greška!

Trebali su da daju to Mangetu, Stivenu, Maradoni, Laziju i Mirku, oni bi to razbucali odneli na vagu.

(субота, 04. феб 2023, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

nosach

Radi SE o nekadashnjem francuskom nosachu aviona Foch. U Francuskoj NE mozhe da SE potopi.U San Dijegu jedan nosach aviona ,Mislim da je rech o MIDWAY-u , radi kao muzej,paje to smatram alternative za ovo