Читај ми!

Највећи мољац на свету пронађен и у Вашингтону

Највећи мољац на свету, који има распон крила од 25 центиметара, пронађен је у Вашингтону, саопштило је Министарство пољопривреде те земље.

Проналазак се десио случајно, после чега је откриће државној агенцији пријавио професор Универзитета у Вашингтону.

Откривени мољац припада врсти „атлас" мољаца, а подручје које су најчешће настањивали била је Индија, где ова врста мољаца привлачи пажњу због великог распона крила.

Главни етoмолог државног одељења за пољопривреду Свен Спичигер истакао је да је новооткривена врста на подручју Вашингтона важно откриће у даљем проучавању врсте „атлас".

„У питању је посебна врста инсекта, нарочито узимајући у обзир распон њихових крила, чак и да нисте ентомолог, сасвим је разумљиво да би вас ова необична појава заинтересовала", рекао је Спичигер.

Званичници су позвали становнике Вашингтона да обрате пажњу на ову врсту мољца и да пријаве надлежнима ако примете неку од јединки.

„Пошто је у питању је тропски мољац нисмо сигурни да би таква врста могла да преживи овде. Надамо се да ће нам становници помоћи да сазнамо да ли је ово био једнократни бегунац или заиста постоји присуство виш јединки односно популације ове врсте на нашем подручју", додао је Спичигер.

„Атлас" мољци најчешће се сусрећу у тропским и суптропским шумама. Необичне шаре на крилима служе им да се одбране од грабљиваца, а због необичног изгледа називају их још и мољцима са змијском главом.