Читај ми!

Јован Мемедовић о управљању отпадом у Бечу: Код нас има још много посла

Јован Мемедовић, аутор емисије „Сасвим природно“, са снимања у Аустрији, стигао је у Београд.

Мемедовић је говорио о Маниши, 27-годишњој девојци из Швајцарске, из добростојеће породице, која живи у природном окружењу, а одлучила се на пут по Европи пешке.

 

"Има два коња који носе неопходне ствари и пса. Када неког сретне увек се јави и пита за правац", рекао је Мемедовић.

Из кратког инсерта из емисије "Сасвим природно", сазнали смо Манишина искуства са њених путовања:  

„И када нађем место, некада је то град, некада село, идем и питам људе. То ми је тешко, јер увек морам да се поздравим и питам да ли могу ту да останем са коњима. Углавном наилазим на позитивне одговоре и све испадне добро. Када станем, прво скинем терет са коња, па направим ограду да могу да их пустим."

„Девојка својом експедицијом није желела ништа да поручи, ништа да докаже, једноставно, имала је жељу да крене на пут. Прошла је кроз Србију и све земље Балкана. Ово је потпуна контра животу какав данас живимо. Ми водимо децу у тржне центре, летимо с места на место, стално гледајући на сат, трошимо одеће и обуће у ненормалним количинама. Она је понела на пут патике, фармерке, џемпер и кишну кабаницу", рекао је Јован Мемедовић.

Тема коју је Мемедовић снимао у Аустрији је прича о томе како велики град Беч управља отпадом.

"Важно је да покажемо нашем народу како то функционише, шта нас чека, а волео бих да то што пре дође, да ми све то покушамо да урадимо", рекао је Јован.

Мемедовић жели да скрене пажњу на депоније, на образовање људи о томе како треба поступати са отпадом.

„Потребно је увести то у културу, у нормалан живот, јер то ће трајати. Имам још пуно посла", закључио је Јован Мемедовић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 17. окт 2021, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Hrabrost

Maniša ima sreću da je ostala živa i zdrava. Veoma opasna stvar putovati po evropi . Po evropi koja je puna dobrih ljudi koji mnogo zla čine.
A što se tiče Otpada, zapadne zemlje kao što su austrija i nemačka , su stvorile i izumile otpad. Toliko nopotrebnih i za prirodu štetnih plastičnih pakovanja su proizvod zapadnih industriskih zemalja. Sada bi trebalo da se vratimo u doba bez plastičnih pakovanja .