Читај ми!

Перућачко језеро- толико је чисто и лепо да га и медведи препливавају

Наспрам нашег националног парка Тара, налази се НП Дрина, најмладји национални парк у Републици Српској. Простире се на око 6.300 хектара површине, чије су основне вредности станишта ендемичних и реликтних врста, пре свега Панчићеве оморике, као и кањон Дрине којим је пловила и наша екипа из Ужица.

Пловидба од Перућца до ушћа Жепе у Дрину, најлепша је слика Националног парка Дрине. Ту су  ретка флора и фауна, стећци и археолошки локалитети.

„Дубина кањона је негде око 1.000 метара, на најдубљем делу, а ширина кањона је од 100 до 150 метара. Овде постоје средњевековни градови и утврђења, стари град Ђурђевац", истакао је Бојан Јосиповић, дирекрор ЈУ НП Дрина, Сребреница.

Црни поток у дрину се спушта са висине од 1.100 метара надморске висине, а ток му је дуг 5,5 километара. Највеће је мрестилиште пастрмке и ту је трајно забрањен риболов. Високо у литицама су Панчићева оморика, црни бор, граб, дивокозе и медведи који препливавају са једне на другу страну обале, јер животиње не познају грнице.

„Прошли смо веома тежак период да објаснимо људима да је то предност, а не недостатак када је неко подручје под заштитом", истакао је Драгић Караклић, директор НП Тара Бајина Башта.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. сеп 2021, 10:32) - Fule [нерегистровани]

Perucac

Drago mi je bilo da sam sa vama ucestvovao u ovom putovanju kao radnik NP.Drina. I ovom prilikom vas pozdravljam.

(недеља, 26. сеп 2021, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Prirodno

A kanalizacija po splavovima kako je rešena