Читај ми!

Коначно прочитано загонетно женско име са списа старог 1.300 година

Више од дванаест векова, старо енглеско име Идбра, било је скривено у рукопису из средњег века.

Скоро 1.300 година нико није знао да је име једне Енглескиње из елитног друштвеног слоја било сакривено у средњовековном спису. Истраживачи су тек сада успели да га ишчитају.

Истраживачи су открили да је староенглеско женско име Идбра више пута уписано преко религиозног текста, методом која га је скривала од људског ока више од 12 векова.

Име жене коначно је прочитано када су истраживачи у Бодлеан библиотеци у Оксфорду, искористили најсавременију технологију снимања три-де површине древног рукописа, латинске копије Дела апостолских, која је направљена у Енглеској између 700. и 750. године.

Ово је први пут да је ова технологија, способна да открије „скоро невидљиве“ симболе или слова, која су тако плитка, да мере око петину ширине људске длаке, коришћена за читање напомена на површини неког рукописа.

„Постоји само ограничен број преосталих, очуваних рукописа из раног Средњег века који садрже јасне доказе да их је створила, односно написала – жена, да је списе затим и поседовала или користила“, рекла је Џесика Хоџкинсон, докторанд на Универзитету у Лестеру.

„Већина ових рукописа је са континенталног дела Европе, много је ређе пронаћи доказе о томе у рукописима који су направљени и коришћени у географском подручју које данас зовемо Енглеска“, додала је.

Уписивање женског имена у књигу је потврдило њену моћ и висок статус у време када је само неколико елитних, високо образованих жена било у стању да пише и чита и староенглески и латински.

„То је изузетно значајан и веома моћан текст - реч Божија, пренета преко апостола“, објаснила је Хоџкинсонова.

Није јасно зашто је име прикривено на овај начин. „Можда је то било због ресурса којима је та особа имала приступ. Или је то можда било у вези са жељом да се остави траг жене која је имала овај спис, а да то не буде очигледно свакоме. Такође, постоји могућност да је женска особа, своје име – Идбра, желела да тако напише – како се не би стекао утисак да се такмичи са Божјом речју“, додала је научница у објашњењу.

На маргинама рукописа, име је урезано пет пута, а интересантно је да се скраћени облици имена појављују још десет пута.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 29. нов 2022, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

pera

pa kada nisu englezi bili u pravu sta, bi tek rekli da je vincansko pismo otkriveno na tlu britanskog ostrva .

(уторак, 29. нов 2022, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

@Ime

Eh, nemoj ga i ti cepidlacit, Englezi su uvek u pravu.

(уторак, 29. нов 2022, 09:04) - Дан [нерегистровани]

Имена

Име је вероватно латинско или келтско ! Брити су Келти а онда су дошли Римљани па Саксонци !

(понедељак, 28. нов 2022, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Ime

Po cemu ste vi sigurni da je to zensko ime . Nema dokaza o postojanju takve osobe u tzv. engleskoj istoriji niti u bilo kakvom spisu. Odakle znate da je to zensko ime i da je bas englesko kad se kaze da su tu spisi iz cele evrope. Puno pitanja na koje nema odgovora . Na zalost.