Читај ми!

Амазија – нови суперконтинент који ће се формирати када Тихи океан нестане

Користећи суперкомпјутер за сложену симулацију кретања тектонских плоча, стручњаци са Универзитета Куртин утврдили су да ће се на Земљи поново формирати суперконтинент за двеста до триста милиона година, када се Тихи океан потпуно затвори.

Симулације су показале да је мање вероватно да ће кора испод „млађих“ океана, попут Атлантског или Индијског, нестати у Земљином мантлу у односу на кору испод старог Тихог океана.

Вођа студије др Чуан Хуанг рекао је да је оно што је његов тим утврдио значајно јер даје увид у то шта ће се дешавати са површином Земље у наредних двеста милиона година.

„У протекле две милијарде година Земљини континенти су се сударали и формирали суперконтинент сваких 200 до 600 милиона година, што је познато као циклус суперконтинената. То значи да ће се постојећи океани поново сударити у наредних двеста милиона година“, каже Хуанг.

Резултат тога биће формирање новог океана, који је већ назван – Амазија, јер се верује да ће се Тихи океан затворити када се амерички континент судари са Азијом. Такође, Аустралија ће се спојити са Азијом.

„Симулирајући уз помоћ суперкомпјутера како ће се Земљине тектонске плоче понашати, можемо да покажемо како ће се за мање од триста милиона година Пацифик затворити, што ће омогућити стварање Амазије“, истакао је Хуанг.

Екстраполишући постепено ширење Атлантског океана (по четири центиметра сваке године), истраживачи предвиђају да ће се Тихи океан затворити када се америчка плоча, која ће се кретати ка западу, судари са осталим континентима.

Пацифик је оно што је остало од Панталасе (односно Палеопацифика) који је почео да се формира пре седамсто милиона година, када је претходни суперконтинент почео да се распада. Тихи океан је најстарији океан на Земљи и почео је да се смањује од свог врхунца још од времена диносауруса.

Тренутно се смањује годишње за неколико центиметара а тим темпом, како се предвиђа, затвориће се у наредних двеста до триста милиона година.

Тренутно, на Земљи постоји седам континената са веома различитим и јединственим екосистемима и људских културама, а фасцинантно је размишљати о томе како ће свет изгледати за неколико стотина милиона година, наводе научници.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. окт 2022, 18:57) - Iggi84 [нерегистровани]

Goco hvala ti.

Gorica je bila i ostala simbol mladosti i radila je bila je energična osoba u Studiju B pa u radiju B92 i RTS-a .uvek će biti simbol dobre energije na radiju kada je jutro tu su bili Gorica i Dragan. Goco hvala ti!

(четвртак, 06. окт 2022, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

Zatvoriti?

A šta vam tačno znači "zatvaranje" okeana? Jasno je da neće postati jezero unutar superkontinenta. Dakle, neće ni biti zatvoren. A smanjivanje za 2-3 centimetra godišnje za 200-300 miliona godina to je 2-3 hiljade kilometara. Na svom najširem mestu Tihi okean je širok 19.800 kilometara, pa te 2-3 hiljade i nisu velika brojka.

(четвртак, 06. окт 2022, 13:21) - Waldemar [нерегистровани]

ime

a pa nema da fali ovde nista ,
ime univerziteta sve govori
Univerzitet Kurtin...ako "celicna braca" ovog "strucnjaka" nastave ovim tempom nestace planeta mnogo pre...