Читај ми!

Зашто је три-де мозак бољи од оног из лабораторијске тегле

Научници који узгајају мале количине можданог ткива, омогућавају на тај начин анализу раста и развоја важног органа, а могу имати и увид у могуће стресне ситуације, укључујући и напад вируса.

Технологија која је омогућила овај развој „микрофлуидика", омогућава да се хранљиве материје могу испоручивати кроз ситне цевчице повезане на чип.

У поређењу са ранијим методама, овај нови систем има бројне предности пише Индипендент. Зато је и на овом пољу, три-де штампа атрактивна метода. 

Нове јединице могу се направити јефтино, са могућностима за снимање, уз канале који омогућавају проток хранљивих састојака који се могу чак претходно и загрејати да би подстакли раст ткива.

„Наши трошкови дизајна знатно су нижи од традиционалних производа органоидне културе заснованих на сада већ традиционални узгој у теглицама" рекао је Ијкрем Кан, аутор студије о технологији микрофлуидика.

Истраживање је показало да је много већа вероватноћа да ће мозак преживети у новим кућиштима одштампаним три-де технологијом, него у конвенционалним условима.

„Једна од предности коју нуди наш микрофлуидни уређај је та што омогућава окружење у комори за гајење културе, која имитира физиолошку средину ткив, и на тај начин смањује могућности и ризике за смрт ћелија", објаснио је Кан.

Овакав начин узгоја ћелија има бројне практичне примене, јер научници могу да користе потпуно затворена окружења за поновно стварање интеракција између људских органоида и патогена - укључујући и истраживања о сусрету са коронавирусом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. апр 2021, 09:00) - anonymous [нерегистровани]

Tableta

Kad bi napravili neku Tabletu za sve nas , koja bi popravljala pokvaren Mozak