Читај ми!

Људи са екстремним ставовима теже обављају сложене менталне задатке

Људи са екстремним ставовима теже обрађују и обављају сложене менталне задатке, показало је ново истраживање стручњака са Универзитета Кембриџ.

Научници су хтели да процене да ли конгитивна диспозиција – разлика у начину примања и обрађивања информација – утиче на идеолошке погледе на свет и политичке, националистичке и догматске ставове.

Студија, заснована на претходним истраживањима, укључивала је више од 330 учесника из САД доби од 22 до 63 године, са којима је урађен велики број тестова – 37 неуросоциолошких задатака и 22 теста личности.

Задаци су припремљени тако да буду неутрални, ни емотивни ни политички. Укључивали су, примера ради, визуелно памћење облика. Помоћу различитих модела, стручњаци су из велике количине података извукли информације о перцепцији и способности учења учесника, као и њиховој способности за сложене и стратешке менталне процесе.

Закључили су да одређени идеолошки ставови одговарају одређеним врстама конгитивног одлучивања, наводи се у студији објављеној у Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Кључни налаз јесте да људи са екстремним ставовима најчешће схватају свет црно-бело и муче се са сложеним задацима који захтевају прецизне менталне кораке, каже др Леор Змигрод, главни истаживач са Одељења за психологију Универзитета Кембриџ.

„Појединци који се муче да разумеју и планирају сложене мисаоне низове више привлаче екстремне или ауторитарне идеологије које поједностављују свет око њих“, истакла је она.

Још једна особина таквих особа јесте импулсивност и лошија контрола властитих емоција.

Учесници склони догматском начину размишљања такође су били „отпорни“, односно теже су прихватали кредибилне аргументе и доказе, јер им је било теже да их разумеју и прихвате.

„На пример, упитани да одреде да ли се тачке (као део неуросоциолошког теста) померају улево или удесно – било им је потребно више времена да гледају, перцепирају, обраде информације и дођу до закључка“, објашњава Змигродова.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 23. феб 2021, 17:13) - Srdjan USA [нерегистровани]

Ekstremisti

Istrazivanje pokazuje da su ekstremisti skloni crno-beloj iskljucivosti, a ne samo desnicari. Postoje i levi ekstremisti. Vi ste sami doneli ovaj zakljucak bez citanja ovog clanka i naravno odmah optuzili Bil Gejtsa. Zaboravili ste da pomenete Sorosa pa da sve bude po ocekivanom. Nenamerno ste potvrdili svrhu ovog istrazivanja.

(уторак, 23. феб 2021, 15:58) - Матија [нерегистровани]

Шта је екстремно данас?

Предалеко се отишло са овим,већ постоје случајеви на неколико америчких универзитета где су професори и студенти оптужени за нешто чему су име дали микроагресија,то је просто неслагање или негодовање,сулудо...либерални капитализам премрежује све поре друштва,жели тоталну доминацију.
Да ли је је покојни проф.Грејбер са Јејла био агресиван и да ли су га због тога ономад отпустили...
Природа поретка у САД је агресивна,експанзионистичка и дестабилизујућа по цели свет.

(уторак, 23. феб 2021, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

Каква глупост

Психологија у служби новог светског поретка. Десничари су глупи, да важи. Ово су подвале које треба да дискредитују свакога ко не мисли као владајућа елита САД.

(уторак, 23. феб 2021, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Prevod

U prevodu: malo su zatucani..

(уторак, 23. феб 2021, 11:30) - Nikola, phd [нерегистровани]

a ko je dr Leor Zmigord?

Pa lako je pronaći... Doktorirala na projektu koji je finansirao fond Bila Gejtsa, a istrazivala je "psihološke procese koji podupiru politička, verska i nacionalistička uverenja". Bravo za dr Leor Zmigord i za sve one koji promovišu liberalne stavove. I hvala joj na ovim korisnim i objektivnim zaključcima. Ko je desno - taj je verovatno glup!