Читава колекција Свитака са Мртвог мора лажна

Темељна истрага једне од највреднијих колекција Свитака са Мртвог мора довела је до невероватног закључка – ниједан од 16 фрагмената колекције није аутентичан.

Свици са Мртвог мора садрже око 900 докумената, укључујући и текстове из Танаха односно хебрејске Библије, од изузетног су историјског и религијског значаја, јер садрже једине познате преживеле копије билбијских докумената насталих око 100. године пре нове ере.

Већина древних докумената и текстова изложена је у Јерусалиму, али приличан број се налази у приватним поседима и веома је тражен од стране колекционара и музеја.

Нажалост, многи стручњаци на пољу библијске археологије сумњају да су неке од наводних реликвија лукаво направљени фалсификати.

То је делимично потврђено 2018. године када је Музеј Библије у Вашингтону открио да су најмање пет фрагмената Свитака са Мртвог мора у њиховој колекцији, процењене вредности пола милијарде долара, фалсификати.

Од тада, музеј је започео акцију утврђивања аутентичности осталих делова колекција, који су наводно коштали милионе долара. Испоставило се да читава колекција није веродостојна.

"Након подробних научних анализа, евидентно је да ниједан од текстуалних фрагмената у музејској колекцији није аутентичан“, навела је главна уметничка истражитељка Колете Лол.

Штавише, сваки од фрагмената је намерна копија направљена у 20. веку у намери да имитира аутентичне делове Свитака са Мртвог мора.

У исцрпном извештају на 212 страна, она објашњава да је свих 16 делова колекције подвргнуто великом броју научних тестова, укључујући бројне скенерске мултиспектралне анализе, традиционалној и 3Д микроскопији, микрохемијском тестирању...

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 01. феб 2023, 05:41) - eto malo ja [нерегистровани]

autentičnost

koliko ja razumem tekst, amožda ništa ne razumem - nisu autentični svici koji pripadaju tim muzejima u Americi. Kako su ih oni kupili, nabavili i od koga neka se sa njima raspravljaju.. Svici koji se nalaze u Izraelu su autentični. Njima su očigledno prodate kopije

(понедељак, 16. мар 2020, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Falsifikat!

Šta je tu čudno? Pa zvanična istorija Srba koja kaže da smo došli odnekud na Balkan u 7. veku nove ere i da smo istrebili starosedeoce Albance je podmetnuta laž od strane Vatikana i Beča stara oko 300 godina.

(понедељак, 16. мар 2020, 16:49) - djordje -slavonac [нерегистровани]

RE: Drago

Ocito nisi poznavalac istorije. Jedno je Spartakus koji je oslobodio robove za vreme Rimskog carstva a drugo je Leonidas kralj Sparte koji se tukao sa Perzijancima! Ja sam to znao napamet kod mog profesora onomad. Danas se svi nesto prave pametni a sve izguglaju na Internetu /Wikipediji a moja generacija sedamdesetih nije smela ni digitron da koristi na casovima matematike. Morao si da mislis svojom glavom.

(понедељак, 16. мар 2020, 15:53) - Слоба [нерегистровани]

Косово и Метохија

Шта ће радити деца на КиМ који немају РТС 3 и РТС планета???

(понедељак, 16. мар 2020, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Spartak leonida?

Ne radi se o tom Spartaku, bre, ljudi!

(понедељак, 16. мар 2020, 15:03) - anonymous [нерегистровани]

čudi se i dalje

Tako su učili u titoizmu. A vera je nešto nedostupno ateistima.

(понедељак, 16. мар 2020, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Za one koji se pitaju kako

Nije nikakav poseban problem napraviti nešto da izgleda jako staro. Pa to se radi za gomilu filmova. Od požutelosti i izbledelosti do ispucanosti, krtosti i sličnih efekata. Sigurno ćeš naći i uputstva na netu. Dakle, da li je moguće da je prevara? Apsolutno. I ne bi bila prva. Da li je zaista prevara? Pa mi to ne možemo da znamo, jer čak i da nam svima daju da proverimo nismo dovoljno stručni da to uradimo. S druge strane, onaj ko je u stanju da veruje u priču o raju, jabuci, bogovima, ustajanju iz mrtvih i u ostale budalaštine teško da ima ikakvu potrebu da zna da li je nešto lažno, a još manje od toga može da ima korist. Samo neka se sete svega toga kad deci budu objašnjavali da ne postoji Deda Mraz koji je, inače, priča sa mnogo manje rupa od bilo koje religije. Leteći irvasi, stigne svuda za jednu noć i zna ko je bio dobar. Danas bi to bio (nažalost) Amazon. A ovamo još magični kovčezi, magični pehari (samo zato što je navodno prikupljena nečija krv), statue koje plaču (ej, statua plače, stvarno ima ludaka) i sve ostalo...

(понедељак, 16. мар 2020, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Кумрански списи

Ових 16 фрагмената је само мали део укупне збирке чијји је први део пронађен 1946. године. Целокупна колекција, чува се у Музеју Израела у Јерусалиму и чини више хиљада текстова.

(понедељак, 16. мар 2020, 13:12) - anonymous Drago [нерегистровани]

Djordje

Postovani, koliko ja znam Spartak Leonida je zivio prije Hrista i poginuo u borbi protiv babilonskih osvajaca, a ne protiv ugnjetaca. Isus Hrist je obecani Mesija, ali ne protiv ugnjetaca, nego protiv pogresnog vjerovanja i ponasanja ljudi. Kroz cijelu Bibliju se protezu podatci o tome kako ce doci i sta ce uciniti. Svojom zrtvom zelio je da spasi covjecynstvo. Uzmi Bibliju citaj i razmisljaj. Pored toga ovdje se govori o falsifikovanim dokumentima a ne o tome da li ima Bogy ili ne. Vjera je unutrasnja stvar svakog pojedinca. Ja sam ipak vjernik i slijedim biblijska ucenja. Pozdrav svim vjernicima.

(понедељак, 16. мар 2020, 13:02) - Dana [нерегистровани]

Spartak...

Spartak je bio pre Hrista.