Читај ми!

Професор Ламбић из Зрењанина поново на Стенфордовој листи најцитиранијих истраживача

Драган Ламбић, професор на Педагошком факултету у Сомбору, нашао се и други пут на Стенфордовој листи цитираних научника. Од 72 истраживача из Србије који су на тој листи, Ламбић се једини бави криптографијом, а истраживања су усмерена на примену у образовању.

Да Зрењанинац Драган Ламбић, професор на Педагошком факултету у Сомбору до успеха није дошао случајно, доказ је што се другу годину заредом нашао на Стенфордовој листи.

„Бавим се развојем нових система који могу да се примене у криптографији и такође бавим се сигурносном анализом постојећих криптографских система, као и оних система који ће тек бити развијени. Ту криптографија има значај у безбедном коришћењу свих тих технологија и да тако кажем и чувању сигурности наше личне на интернету“, појашњава професор Драган Ламбић.

Стенфордова листа бодује допринос појединца науци. Ламбић је захваљујући цитираности сврстан међу два одсто од укупног броја научника на свету.

„Управо та научна утицајност, препознатљивост и вредност његових истраживачких домета значајнија, трајнија јер је светски уочена. Просто је добила једно светско признање и светску актуелизацију“, истиче Сања Голијанин Елез, продеканка за наставу и докторске студије.

Криптографија је наука која се бави методима очувања тајности информација.

„Мислим да је недовољно заступљена на образовним институцијама. Не значи само на овом општег карактера, него и на оним институцијама које се више баве технологијом, математиком и тако даље“, сматра Ламбић.

Конкретно на Педагошком факултету криптографију слушају студенти на смеру дизајнер медија у образовању. Наука је корисна и библиотекарима за уређење база података.

број коментара 0 Пошаљи коментар