Читај ми!

„Тесла“ повлачи са америчког тржишта 6.000 возила због лабавог завртња на кочницама

Америчка компанија „Тесла“ повлачи готово 6.000 својих аутомобила у Сједињеним Државама због опасности да би лабави завртњи код кочионог диска могли да проузрокују губитак притиска у гумама, показали су последњи извештаји.

Како је наведено у извештају америчке Националне управе за безбедност саобраћаја на путевима, биће повучени модели „тесла 3“ произведени у прериоду од 2019. до 2021. године, и Тесла „модел ипсилон“ из прошле и ове године, преноси Ројтерс.

У компанији „Тесла“ истичу да нема информација да су ова возила изазвала сударе или било какве повреде узроковане овим проблемом, и да ће по потреби извршити преглед и затегнути или заменити поменуте завртње на кочионим дисковима.

Такође, у „Тесли“ сматрају да су „врло ретке околности“ у којима може доћи до губитка притиска у гумама само због овог завртња на кочионим дисковима, као и да су „мало вероватни случајеви“ да возило буде оштећено због једног лабавог или недостајућег завртња.

У извештају Националне управе за безбедност, пак, се наводи да је компанија „Тесла“ упозната са инцидентом из децембра у коме је учествовало њено возило „модел ипсилон“, на коме је недостајао завртањ на кочионом диску на страни возача.

Компанија је од тада у процесу монтаже возила предузела мере како би се спречило лабављење завртња.

Крајем маја Национална управа за безбедност саобраћаја на путевима је такође објавила да возила „тесла 3“ и „модел ипсилон" више неће више имати ознаку највиших безбедносних функција, пошто је произвођач аутомобила објавио да уклања радарске сензоре како би прешао на систем аутономне вожње заснован на камери.

Америчка агенција потврдила је и да је ажурирала своју веб-страницу и објавила да Тесла „модел 3“ и „модел ипсилон“ произведени 27. априла или касније „немају ознаку НХТСА за препоручене сигурносне технологије: упозорење на судар унапред, упозорење на напуштање траке, непосредно кочење и подршку динамичке кочнице“.

Оба ова модела су у Агенцији била оцењена са пет звездица, што је највиша оцена у погледу безбедности од судара и превртања возила.

број коментара 0 Пошаљи коментар